Ez az élelmiszer-összetevő szívrohamot és stroke-ot okozhat

Egészségügyi szakértők sürgős figyelmeztetést adtak ki, mivel a kutatás a népszerű, alacsony kalóriatartalmú cukorpótlót a szívroham, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halálozás megnövekedett kockázatával hozza összefüggésbe.

Az European Heart Journal című szaklapban megjelent új tanulmány szerint egy bizonyos típusú édesítőszer káros lehet az egészségünkre.

A xilit, egy cukoralkohol, amelyet adalékanyagként használnak, és 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a valódi cukor.

Természetes módon kis mennyiségben jelen van a gyümölcsökben és zöldségekben, és az emberi szervezet is termeli.

A xilit megtalálható olyan népszerű élelmiszerekben, mint a cukormentes rágógumik, édességek, pékáruk, fogkrémek és a „keto diétához” címkével ellátott termékek.

Tavaly ugyanez a kutatócsoport hasonló összefüggést talált egy másik népszerű édesítőszerrel, az eritrittel is.

Érdemes megjegyezni, hogy az édesítőszerek használata az elmúlt években az elhízási problémák miatt nőtt meg.

Egy úttörő tanulmányban a kutatók több mint 3000 diétázó résztvevő vérében mérték a természetes xilit szintjét. Azt találták, hogy azok, akiknek a xilit szintje a felső 25%-ban volt, majdnem kétszer akkora eséllyel kaptak szívrohamot, stroke-ot vagy haltak meg három éven belül, mint azok, akik a legalsó kvartilisben voltak.

A tudósok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék a xilitet és a hasonló cukoralkoholokat. Ne féljünk attól, hogy egy kis cukrot, mézet vagy gyümölcsöt adunk hozzá az édes íz érdekében.

A xilitet tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak:
Cukormentes rágógumi
Fogkrém
Szájvíz
Pékáru
Mogyoróvaj
Italporok
Édességek
Ketchup és barbecue szósz
Rágható vitaminok

Elolvasom a cikket