Három fontos tényező, amely befolyásolja a szépséget és egészséget

A nők szépsége és egészsége a nemi hormonok egyensúlyától függ:

ösztrogén
progeszteron
tesztoszteron – ez a nők számára fontos – hívta fel a figyelmet Olga Abdulojeva-Barova táplálkozási szakértő Instagram-oldalán

Ezek a hormonok különösen a következőkért felelősek:

a termékenység – a fogamzóképesség és a gyermekvállalás képessége
a megjelenésünkért – a bőr, a bőr alatti zsírszövet, a haj, a női testalkat, a hangsúlyos mellek, a derék és a csípő állapotáért.
az anyagcsere-folyamatokért: a kötőszövet megújulásáért, a csontsűrűségért és az izomtömegért.

A szakértő szerint nem csak arról van szó, hogy néhány „jót teszünk a nők egészségének”. A nemi hormonokat számos szerv és rendszer szabályozza, amelyeket viszont számos tényező szabályozhat.

A gyomor-bélrendszer állapota
Itt szívódnak fel a fehérjék, zsírok, vitaminok és nyomelemek, amelyekből a nemi hormonok felépülnek, és amelyek segítik hatékony működésüket az anyagcserében.

Ha a gyomor-bél traktus zavart szenved, a tápanyagok felszívódása károsodik, ami azt jelenti, hogy nem lesz miből hormonokat építeni.

Máj- és epefunkció
A máj koleszterint termel, amelyből aztán a nemi hormonok felépülnek. Emellett méregteleníti a hormonhulladékokat, és az epével kiválasztja őket. Az epe tárolja az epét, és a belekbe bocsátja ki.

Máj- és epefunkciós zavarok esetén megnő a hormonfüggő betegségek kialakulásának valószínűsége.

Idegi szabályozás
Az idegrendszer szabályozza a hipotalamuszt, amely utasítja az agyalapi mirigyet, hogy a petefészkek számára felszabadító hormonokat termeljen.

Ha az idegrendszer zavart szenved, a nemi hormonok szintézise is zavart szenved.

Pajzsmirigy és mellékvesék
A pajzsmirigy hormonjai és a petefészek mellékvesék hormonjai állandó kölcsönhatásban vannak egymással, és kölcsönösen szabályozzák egymás működését.

Ezért van az, hogy a pajzsmirigybetegségben és krónikus fáradtság szindrómában szenvedő nőknél olyan magas a női egészségügyi problémák aránya.

Amit tudnia kell
A legfőbb titok az, hogy nem létezik olyan, hogy „női egészség” az általános egészségünktől elkülönítve. Külön a gyomor-bélrendszer, a máj, az idegrendszer és minden más állapotától.

Csak akkor, ha a szervezet, mint rendszer, megfelelően működik, ha teljes, megfelelő étrendünk és rendszerünk van, akkor a női hormonok egyensúlyban vannak, mennyiségük megfelelő (nem túl sok és nem túl kevés).

Elolvasom a cikket