Íme, a csontvisszanövesztő implantátum

A Glasgow-i Egyetem vezetésével működő kutatócsoport egy olcsó polimer, a polietil-akrilát (PEA) segítségével olyan sebészeti implantátumot fejlesztettek, amit kifejezetten a csontdefektus helyén lehet alkalmazni.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a PEA kölcsönhatásba lép az emberi szervezetben megtalálható, sejtnövekedést elősegítő fibronektin fehérjével, aminek felszínén nanoszálas hálózatokat képez. Ezek kialakulása megváltoztatja a fibronektin szerkezetét és felfedi a molekula egyes, sejtek rögzítésére, valamint inaktív fehérjék tárolására szolgáló aminosavait. A kutatók ezt a folyamatot használják fel arra, hogy az implantátum segítségével új csontszövet termelődjön. Ez pedig komoly segítség lehet a csonttörést szenvedett és daganatos vagy más megbetegedések miatt csonthiányos betegeknek.

„A munkánk segíthet a csontok újranövesztésében azoknak a pácienseknek, akik nagy részeket is elveszítettek, rák vagy súlyos balesetek következtében, ezáltal sokkal jobb életminőséget biztosíthatunk számukra” – világított rá az egyik kutató.

Elolvasom a cikket