Kínából jelenti munkatársunk: Jünnan, az örök tavasz vidéke

Brém-Nagy Márton
2024. június 12. szerda. 7:02

Egy akkora országban, mint Kína, az ember természetes módon számtalan különböző klímájú helyet talál. Jünnan tartomány fővárosát, Kunmingot az örök tavasz városaként emlegetik, mert sem a nyári forróság, sem a téli zimankó nem jellemző itt, az átlagos hőmérséklet 5 és 25 között marad. Ennek hála elképesztő biodiverzitásnak örvend, nem véletlen hát, hogy messze földön híres teájáról, virágairól és gyümölcseiről.

Nehéz lenne Kunming városáról beszélni, anélkül, hogy Jünnan tartományról ne ejtenénk szót, hiszen a tartomány és fővárosa is rengeteget profitált az évszázadok alatt elhelyezkedéséből és klímájából. A tartomány három országgal, Laosszal, Vietnámmal és Mianmarral is határos, így a kereskedelem már az ősidőkben is virágzott, napjainkra pedig Kunming Laosszal és Vietnámmal vasúti összeköttetéssel rendelkezik, Thaifölddel és Mianmárral pedig autópálya köti össze. A város olyannyira fontos kereskedelmi központként szolgált, hogy a 13. században Marco Polo is megfordult itt. A tartomány emellett a legnépesebb etnikai csoportok tekintetében, hiszen a nyilvántartás szerint legalább 25 kisebbség él a térségben, ami messze a legmagasabb szám Kínában.

A barátságos időjárásnak köszönhetően az agrárium is jelentős szerepet töltött be a tartomány és Kunming életében is, ennek mi sem lehet ékesebb bizonyítéka, mint hogy Jünnant úgy tartják számon, mint a tea szülőhazáját, a Pu’er régióból származó tea mára eredetvédett termék és fogalommá lett. Hasonlóan a teához, ha valaki Kínában virágot vásárol, az nagy valószínűség szerint Kunmingból származik. A városnak virágtőzsdéje is van, a Dounan virágpiac pedig naponta 2,5 millió jüan árbevételt termel.

A régió ásványkincsekben is gazdag, azonban mind Kunming, mind pedig Jünnan tartomány elkötelezett a természeti kincsek megőrzése és helyreállítása iránt. Ennek egyik ékes példája a Dianchi tó, amelynek szennyezettsége sokáig igencsak problémás volt, azonban az elmúlt évtizedek munkájának hatására a tó vize ma már megközelíti a nemzeti szinten elvárt tisztaságot, a kormányzat pedig elhivatott a tó teljes helyreállítása iránt.

A másik történet, ami remekül szemlélteti a tartomány elhivatottságát a környezeti értékek megóvására a híres jünnani elefántoké. 2020-ban a Pu’er régióból 14 ázsiai elefánt indult útnak, akik aztán 1300 kilométert vándoroltak a tartományban. Az elefántok története nem csak a kínai közösségi médiát járta be, hanem az egész világot is, és remekül példázta, hogy az ország milyen erőfeszítésekre volt képes a nemes ügy érdekében. Nem sokkal az elefántok elindulása után a kormányzat vészhelyzeti stábot állított fel, amelynek feladati közé nem csak az állatok útjába található települések, de az állatok védelme és ellátása is beletartozott. A munka során számos ideiglenes útvonalat alakítottak ki, valamint ahol szükséges volt, ott akadályokat is állítottak az elefántok útjába. Az akcióban több mint 25 ezer rendőrt vezényeltek ki, akik ételt és vizet szállítottak az állatok számára, és segítették azon települések lakosságát, amelyek az elefántok útjába kerültek. Emellett a munkában több száz önkéntes és drónok is besegítettek. A felemelő történet helyet kapott David Attenborough sorozatában is.

Jünnan és Kunming tehát nem csak egy gyönyörű és termékeny vidék, de példája is mindannak a munkának és erőfeszítésnek, amit Kína a környezet megóvása és az etnikai sokszínűség fenntartása érdekében az elmúlt évtizedekben végzett.

Elolvasom a cikket