Kutnyánszky Zsolt: A VIKI a védelmi innováció meghatározó szereplője lesz

MH/ MTI
2024. június 12. szerda. 12:43

A megalapítása óta eltelt kicsit több mint egy évben a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) jelentős lépéseket tett, hogy a magyarországi védelmi innováció meghatározó szereplője legyen – mondta Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Az államtitkár a Védelmi Innovációs Kutatóintézet VIKI Fest elnevezésű rendezvényén, a Bálna Honvédelmi Központban emlékeztetett rá: a tavaly februárban alapított VIKI állami tulajdonú, a Honvédelmi Minisztérium irányítja, és célja, hogy a hazai védelmi innovációs ökoszisztéma csomópontjaként motorja legyen a kettős felhasználású – azaz polgári és katonai – alkalmazási igényeket kielégítő eszközöknek, technológiáknak. További célja a szervezetnek, hogy Magyarország nemzetközi védelmi innovációs rendszerben regionális vezető szerepet töltsön be.

Elmondta: a szervezet többek között mérnöki szolgáltatásokkal, projektmenedzsmenttel, a vállalati és egyetemi szférával való kapcsolatépítéssel segíti a védelmi ipari fejlesztésben érdekelt szereplőket. Tervezik továbbá a startup-inkubációs és a HM-et támogató jövőkutató stratégiai elemzőképesség kialakítását is.

Elolvasom a cikket