A legnagyobb mennyiségű folsav a leveles zöldségekben (saláta, spenót), hüvelyesekben, gombában, tojásban, belsőségekben (máj, vese) és élesztőben található.
A főzés során a folsav egy része megsemmisül – a zöldségek és a húsok főzésekor a folsavveszteség eléri a 70-90 százalékot, a tojás főzésekor az 50 százalékot.
A narancs, a grapefruit, a citrom és a lime kiváló folsavforrások. Egy nagy narancs 55 mcg-ot, azaz a napi szükséglet mintegy 14 százalékát tartalmazza.
A lencse a hüvelyesek családjába tartozik, és folsavban gazdag. Egy csésze főtt lencse 358 mikrogramm (mcg) folsavat tartalmaz, ami az átlagos egészséges felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 90 százaléka.
A folsavhiány szájgyulladást, hasmenést, depressziót és zavartságot okozhat. A folsav részt vesz a hemoglobin szintézisében, így nélkülözhetetlen az eritropoézisben.
A folsav megakadályozza a megaloblasztos hiperchromiás vérszegénység kialakulását, és csökkenti a szérum koleszterinszintjét is.