Oroszország elmondta, hogy miért támadja az ukrán energetikai létesítményeket

Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy jobb lenne azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy Ukrajna energetikai létesítményei legitim célpontot jelentenek-e az orosz fegyveres erők számára, amikor kedden erről a kérdésről kérdezték.

A szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy „kétségtelenül, bizonyos esetekben ez [az elektromos hálózat] kapcsolódik Ukrajna katonai infrastruktúrájához”.

Az ukrajnai hő- és vízerőművekre mért orosz csapások miatt az elmúlt hetekben az ország energiavállalatai országos gördülő áramszüneteket voltak kénytelenek bevezetni.

Kijev támogatóinak keddi berlini konferenciáján felszólalva Volodimir Zelenszkij azt állította, hogy az energia továbbra is „Vlagyimir Putyin [orosz elnök] egyik fő célpontja”.

Oroszország rakéta- és drónhadjárata már kilenc gigawattnyi ukrán áramtermelő kapacitást semmisített meg, köztük a hőenergia 80 százalékát és a vízenergia egyharmadát – mondta a politikus.

Zelenszkij megjegyezte, hogy Ukrajnának az elkövetkező hónapokban szüksége lesz külföldi támogatói által a fűtő- és villamosművekhez szükséges berendezésekre. „Ez lehetővé teszi számunkra, hogy itt és most reagáljunk a helyzetre” – magyarázta.

Az orosz védelmi minisztérium a Moszkva és Kijev közötti konfliktus során végig azt hangoztatta, hogy rakéta- és dróntámadásai kizárólag az ukrán katonai létesítmények és az ország védelmi iparának működését biztosító energetikai infrastruktúra ellen irányulnak.

A minisztérium szerint az energiahálózat elleni csapások újbóli megkezdése az elmúlt hónapokban válasz volt arra, hogy Kijev megpróbálta célba venni az orosz olajraktárakat és finomítókat.

Elolvasom a cikket