Oroszország módosíthatja nukleáris doktrínáját

Rjabkov a Nyizsnyij Novgorodban megrendezett BRICS-miniszteri találkozó alkalmával újságíróknak nyilatkozva elismerte, hogy a nemzetközi helyzet egyre „bonyolultabbá” válik, és nem zárható ki, hogy országa nukleáris álláspontjának megváltoztatására kerüljön sor.

„Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei elfogadhatatlan és eszkalációs akcióinak köszönhetően növekvő kihívások kétségtelenül arra késztetnek, hogy teljes körűen megkérdezzük, hogyan lehet a nukleáris elrettentés alapdokumentumait jobban összhangba hozni a jelenlegi igényekkel” – mondta Rjabkov.

Az ország jelenlegi nukleáris doktrínája csak „kivételes esetekben” teszi lehetővé az atomfegyverek alkalmazását, és a jelenlegi helyzet valójában nem minősül annak – magyarázta Putyin. Az elnök reményét fejezte ki, hogy nem tör ki totális atomháború, hozzátéve, hogy egy ilyen konfliktus „végtelen számú áldozattal” járna mindenki számára.

Az elnök az európai NATO-országokat is óva intette az egyre harciasabb retorikától és fellépéstől, arra utalva, hogy egy globális nukleáris konfliktus esetén minden bizonnyal ők szenvednék el a legtöbbet, azzal érvelve, hogy az Egyesült Államok valójában nem fog segíteni nekik.

„Az európaiaknak el kell gondolkodniuk: ha azok, akikkel ilyen [nukleáris] csapásokat váltunk, megsemmisülnek, az amerikaiak is beszállnának ebbe, a stratégiai fegyverek szintjén, vagy sem? Nagyon kétlem” – jelentette ki Putyin.

Elolvasom a cikket