Vitézy Dávid: Számos gyanú merült fel a szavazás érvényességével kapcsolatban

Hivatalosan 24 592 érvénytelen szavazólapot számoltak össze, ami a 2019-es mennyiség csaknem háromszorosa.

Az öt évvel korábbi választásokon összesen 8388 érvénytelen szavazatot adtak le a választópolgárok, és csaknem 10 százalékkal kevesebben jelentek meg az urnáknál, mint most vasárnap. A mostaninál jóval csekélyebb volt a leadott érvénytelen szavazatok aránya 2014-ben is, akkor mindössze 11 563 érvénytelen szavazólapot vettek nyilvántartásba.

2010-ben az érvénytelenül leadott szavazatok száma mindösszesen 7796 volt, ami a legalacsonyabb a főpolgármester-választások történetében. Ezzel szemben 2006-ban jóval több, 10 579 érvénytelen szavazatot adtak le, ami így is harmada a most vasárnapi adatnak.

Vitézy Dávid szerint számos gyanú merült fel a szavazás érvényességével kapcsolatban vasárnap óta. Ezen a választáson 24 592 érvénytelen szavazat volt, ami rekord. Karácsony Gergely a százszázalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi érvénytelen szavazat van, mint a kettő közötti különbség.

A Magyar Nemzet szerint egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel az érvénytelen szavazatok kapcsán.”

Főként a VII., VIII. és IV. kerületekben volt szokatlanul magas az érvénytelen szavazatok aránya a fővárosi listás voksokhoz képest. Miután részletesen megvizsgálták a szavazólapokat, és azt tapasztalták, hogy ahol Szentkirályi Alexandra neve egyértelműen ki volt húzva, ott alacsonyabb volt az érvénytelen szavazatok száma. Ezzel szemben, ahol a kihúzás nem volt egyértelmű, ott az érvénytelen szavazatok aránya is megugrott.

Elolvasom a cikket