A hontalan palesztin személyek menekültstátuszát el kell ismerni, amennyiben az UNRWA védelme „megszűnt”

MH/ MTI
2024. június 13. csütörtök. 22:38
Frissítve: 2024. június 13. 22:46

Egy uniós irányelv értelmében az UNRWA-nál regisztrált palesztin származású hontalan személyek nem kaphatnak menekültstátuszt az EU-ban, mindazonáltal, ha az ügynökség által nyújtott védelem vagy támogatás megszűnik, e személyek menekültjogállását el kell ismerni.

Az ügy előzménye, hogy két palesztin származású hontalan személy, aki korábban a Gázai övezetben élt, és az UNWRA nyilvántartásában szerepelt, tavaly augusztusban menekültstátuszért folyamodott Bulgáriában, kérelmüket azonban elutasították a bolgár hatóságok. Ezt követően a szófiai közigazgatási bíróság az EU bíróságához fordult a szóban forgó uniós irányelv értelmezésével kapcsolatban, és arra kérte a testületet, hogy pontosítsa, mikor kell az UNRWA által nyújtott támogatást vagy védelmet teljes mértékben megszűntnek tekinteni.

Az uniós bíróság leszögezte: menekültstátusz iránti kérelem megalapozottsága vizsgálatakor minden releváns tényezőt figyelembe kell venni. A határozatban a bírák megjegyezték: ha a bolgár bíróság arra a következtetésre jutna, hogy a Gázai övezetben uralkodó általános életkörülmények miatt az UNRWA védelme vagy támogatása megszűnt, akkor a kérelmezők menekültjogállását el kell ismerni. Mindazonáltal menekültkérelmüket meg is lehet tagadni, amennyiben a kérelmezők az elismerési irányelvben előírt valamely kizáró ok hatálya alá tartoznak.

A testület szerint az UNRWA által nyújtott támogatást vagy védelmet akkor kell a kérelmezőre nézve megszűntnek tekinteni, ha a szervezet többé nem képes arra, hogy a hontalan palesztin személyek számára méltó életfeltételeket és minimális biztonságot biztosítson.

A bíróság e tekintetben rámutatott arra, hogy mind a Gázai övezetben fennálló életkörülmények, mind az UNRWA feladatellátó képességei példátlanul romlottak a 2023. október 7-i események következtében.

Elolvasom a cikket