A szívdaganatok főbb tünetei

Magyar Tibor
2024. június 13. csütörtök. 9:11

A szívdaganatoknak sokféle tünetei lehetnek a daganat típusától és elhelyezkedésétől függően. Vannak olyan daganatok, melyeknek nincsenek vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak, más daganatok esetén viszont életveszélyes szívproblémák jelentkezhetnek. A rosszindulatú szívdaganatban szenvedő betegek tünetei általában hirtelen kezdődnek és gyorsan rosszabbodnak. A nem rosszindulatú szívdaganatok tünetei fokozatosabban alakulhatnak ki. A szívdaganatok legfőbb tünete a hirtelen, ok nélkül jelentkező szívelégtelenség. Ha a tumor valamelyik kamrát nyomja vagy a billentyűfunkciót akadályozza, légszomj és extrém kimerültségérzés léphet fel.

Szívdaganatra utalhatnak olyan tünetek, mint a ritmuszavar, a szapora szívverés, a szívdobogásérzés, a mellkasi fájdalom, a szédülés, az ájulás, a láz, a hidegrázás, az ízületi fájdalom, az étvágytalanság, az éjszakai izzadás, az apró pirosas-lilás foltok a bőrön, a lábduzzanat és az ok nélküli fogyás.

A szívből induló daganat átterjedhet más szervekre, jellemzően a központi idegrendszerre (agy, gerinc) és a tüdőre.

Az áttéteknek olyan tünetei lehetnek, mint a krónikus hátfájdalom, a zavartság, a memóriazavarok vagy a vér felköhögése.

Mellkasi fájdalom, légszomj vagy más szívbetegségre utaló akut tünetek esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt! A mentők kiérkezéséig lehetőleg félig ülő helyzetben, teljes fizikai nyugalomban várjon, kerülve a felesleges megterhelést.

A szívben jó- és rosszindulatú daganat is kialakulhat. A szívet alkotó kötő- és izomszövet kevéssé hajlamos a daganatképződésre, de ebben a szervben is előfordulhatnak rosszindulatú elváltozások, amelyek kialakulásának pontos okát nem ismerjük.

Egyes formák már a magzatban, a méhen belül kialakulnak. Más formák gyermekkorban vagy a felnőttkor különböző szakaszaiban alakulnak ki. A myxomák kétszer-négyszer gyakoribbak a nőkben, mint a férfiakban, s általában a 30 és 60 év közötti nőket érinti.

A szarkómák gyakrabban fordulnak elő középkorú felnőtteknél. Az átlagos életkor a diagnózis felállításakor 44 év.

A rosszindulatú szívdaganatok leggyakrabban a 30 és 50 év közötti férfiakat, és némileg kisebb valószínűséggel a nőket érintik. A szívdaganatok egyes típusait összefüggésbe hozták a dohányzással és az AIDS betegséggel.

A szív elsődleges daganatainak 90%-a angioszarkóma, amelynek oka lehet sugárzás vagy vegyi anyagoknak való kitettség. Egyes új kutatások öröklött tényezőket is sejtenek a betegség megjelenése mögött.

A szívdaganatok növelik a szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség kockázatát, és vezethetnek légzési zavarokhoz, alacsony vérnyomáshoz, a szívbillentyűk károsodásához is. Előfordulhat szívburokgyulladás, amelynek következtében folyadék gyülemlik fel a szívet körbevevő burokban.

A daganatra sokszor csak véletlenül derül fény más okból végzett képalkotó vizsgálat során. A diagnózishoz a fizikális vizsgálaton és a vérképen túl főleg képalkotó vizsgálat szükséges.

Mivel nem ismert, hogy mi okozza ezt a ritka daganatot, a megelőzésére sincsen biztos megoldás. A dohányzás valószínűleg összefügg vele, ezért kerülése segítheti a megelőzést.

Elolvasom a cikket