Antovov: Oroszország határozott választ fog adni az USA „konfrontatív” lépésére

A nagykövet szerdán az Oroszország napja ünnepnek szentelt beszédében tette ezt a kijelentést. Korábban ugyanezen a napon Washington további korlátozásokat jelentett be Moszkvával szemben az Ukrajna elleni hadművelet miatt.

„Az amerikai kormányzat gratulált az orosz népnek egy újabb szankciócsomag bejelentésével” – mondta Antonov.

Oroszország nem ragaszkodik ahhoz, hogy amerikai partnere legyen, de továbbra is „nyitott az őszinte és egyenrangú párbeszédre, amint az amerikaiak észhez térnek” – hangsúlyozta a diplomata.

„Mindazonáltal megfelelő és határozott választ fogunk adni a [Washington által] ránk kényszerített konfrontációra” – figyelmeztetett Antonov.

Az amerikai külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium által bevezetett újabb korlátozások további 300 oroszországi és más országbeli – köztük kínai, törökországi és egyesült arab emírségekbeli – személyt és szervezetet vettek célba, amelyeket az Egyesült Államok azzal vádol, hogy kapcsolatban állnak Moszkva „hadigazdaságával”, és lehetővé teszik számára a nyugati embargók kijátszását.

A külügyminisztérium gazdasági szankciópolitikáért és végrehajtásáért felelős igazgatója, Aaron Forsberg szerdán az AP-nek azt mondta, hogy a szankciók „dinamikus ügy”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök „nagyon jó képességű ellenfél, aki hajlandó alkalmazkodni és megtalálni azokat, akik a hajlandóak együttműködni”.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a korlátozások legújabb körére reagálva hangsúlyozta, hogy „ahogy az ilyen esetekben szokás, nem hagyjuk válasz nélkül az USA agresszív lépéseit”. A moszkvai értéktőzsde (MOEX) csütörtöktől felfüggesztette az amerikai dollárral és euróval való kereskedést Washington új szankciói miatt.

Joe Biden amerikai elnök kormánya már több mint 4000 orosz magánszemélyt és vállalatot szankcionált a Moszkva és Kijev közötti konfliktus 2022 februári kirobbanása óta.

A múlt heti Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) Putyin azt mondta, hogy a Nyugat azt hitte, hogy a korlátozásai „aláássák az orosz gazdaságot, és azt hitték, hogy ez három, négy, hat hónapon belül megtörténik, de mindenki látja, hogy ez nem történik meg”. Az elnök az év elején bejelentette, hogy annak ellenére, hogy Oroszország a világ legtöbb szankcióval sújtott országa, a GDP-je 3,6 százalékkal nőtt, és 2023-ban „magasabb lesz a globális átlagnál”.

Elolvasom a cikket