Az Egyesült Királyság lemásolta az amerikaiak újabb oroszellenes szankcióit

A szankciós listán összesen ötven szervezetet és magánszemélyt határoztak meg, amelyek célja, hogy megzavarják Moszkva azon képességét, hogy egy állítólagos „árnyékflotta” tankerhajókon keresztül kijátssza az orosz olajra vonatkozó árkorlátozást – tájékoztatott az Oroszhirek.hu.

Az új célpontok között szerepelnek az orosz pénzügyi rendszer középpontjában álló intézmények is, különösen a Moszkvai Tőzsde és két leányvállalata, a Nemzeti Elszámolási Központ (NCC) és a Nemzeti Elszámolási Letétkezelő (NSD). Az akciót az Egyesült Államokkal összehangoltan hajtották végre, amely egy nappal korábban szankcionálta a Moszkvai Tőzsdét – közölte a brit kormány.

Az új intézkedések az orosz hadsereg lőszer-, szerszámgép-, mikroelektronikai és logisztikai beszállítóit is célba veszik, köztük a Kínában, Izraelben, Kirgizisztánban és Törökországban székhellyel rendelkező szervezeteket, valamint azokat a hajókat, amelyek katonai árukat szállítanak Észak-Koreából Oroszországba – áll a közleményben.

„Ma ismét fokozzuk a gazdasági nyomást a szankciók révén, hogy visszaszorítsuk Oroszország azon képességét, hogy finanszírozza a háborús gépezetét. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek veszítenie kell, és az elhúzódó konfliktus finanszírozására való képességének elvágása elengedhetetlenül fontos” – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök. „Az Egyesült Királyság mindig vállvetve fog kiállni Ukrajna mellett a szabadságért folytatott harcban” – tette hozzá.

Sunak részt vesz a G7 vezetőinek olaszországi csúcstalálkozóján, ahol a brit kormány állítólag 242 millió font (309 millió dollár) pénzügyi támogatást kíván nyújtani Ukrajnának.

A legutóbbi brit intézkedések azt követően születtek, hogy az Egyesült Államok szerdán további 300 oroszországi és máshol működő személyt és szervezetet szankcionált, mivel azok – mint mondták – kapcsolatban állnak a moszkvai „háborús gazdasággal”.

Moszkva washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov elítélte az intézkedést, és kijelentette, hogy Oroszország „határozottan” fog válaszolni a szankciókra és az USA bármely más, „konfrontatív” lépésére.

Elolvasom a cikket