Az EU beleegyezett abba, hogy felszabadítsák az Oroszország „befagyasztott vagyonából” származó nyereséget

MH
2024. június 13. csütörtök. 8:00
Frissítve: 2024. június 13. 8:03

Az unió megállapodott egy új segélycsomagról Ukrajnának, amely 1,9 milliárd eurót tartalmaz az EU ukrajnai eszközéből, valamint mintegy 1,5 milliárd eurót „a befagyasztott orosz eszközökből származó váratlan nyereségből”.

A pénzösszegeket várhatóan július végéig osztják szét – jelentette be von der Leyen a Berlinben tartott úgynevezett Ukrajna-élénkítési konferencián.

„A váratlan nyereségből mintegy 1,5 milliárd euró júliusban válik elérhetővé: Ennek a pénznek a 90%-a a védelemre, 10%-a pedig az újjáépítésre megy majd. A hét folyamán pedig a G7-ek csúcstalálkozóján további megbeszéléseket folytatunk arról, hogy Ukrajna még gyorsabban részesülhet a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből” – mondta.

A választások nélkül pozícióban lévő tisztviselő elutasította a lépésnek a globális pénzügyi rendszerre gyakorolt lehetséges következményeivel kapcsolatos aggodalmakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az EU „a nemzetközi joggal összhangban, és a pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása mellett” tette ezt.

Eddig Kijev egyik nyugati támogatója sem döntött úgy, hogy maga kobozza el a befagyasztott eszközöket, mivel többször hangot adtak különböző jogi aggályoknak a lehetséges lépéssel kapcsolatban. A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megismételte azt az álláspontját, hogy egy ilyen döntésnek nagyon szilárd jogi alapokon kell nyugodnia.

„Világossá és nyilvánossá tettük álláspontunkat, amely szerint számunkra, az IMF számára az a fontos, hogy minden intézkedésnek megfelelő jogi alapja legyen, és ne ássa alá a Nemzetközi Valutarendszer működését. Ez az álláspontunk tehát egyértelmű, és ezt többször is nyilvánosan kifejtettük” – mondta Julie Kozack, az IMF szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Moszkva többször is felszólította a kollektív Nyugatot az orosz állami vagyon befagyasztása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy minden ellopási kísérletre viszonzott válaszlépést fog kapni, és az oroszországi nyugati cégek vagyonát, tulajdonát és vállalkozásait fogják a kormányaik intézkedései miatt elszenvedni.

Elolvasom a cikket