Ezeknél az embereknél nagyobb eséllyel alakulhat ki a demencia

Egy új tanulmány több ezer tűzoltó, építőmunkás és más olyan személy egészségi állapotát vizsgálta, akik a World Trade Center (WTC) területén dolgoztak a támadások után közel egy évig. Sokan nagy mennyiségű mérgező pornak voltak kitéve – írja a healthday.com.

A tanulmány megállapította, hogy a legsúlyosabb expozíciónak kitett munkásoknak 65 éves koruk előtt sokkal nagyobb eséllyel kell demenciával szembenézniük, mint azoknak, akik a helyszínen dolgoztak, de nem voltak kitéve a pornak és/vagy hatékony egyéni védőfelszerelést viseltek.

„Ez a tanulmány a korábbi munkákra épül, amelyek arra utalnak, hogy a WTC összeomlásából származó por és törmelék idegmérgeket tartalmazott” – mondta a Sean Clouston epidemiológus kutató, a Stony Brook-i Stony Brook Egyetem (New York) kutatója által vezetett csoport.

Mint a kutatók megjegyezték, a WTC helyén zajló mentési és takarítási munkálatok napjai és hónapjai alatt „a dolgozók arról számoltak be, hogy erősen ki voltak téve a pornak és a porszemcséknek, amelyek akut gyomor-bélrendszeri és légzőszervi panaszokat és csökkent tüdőfunkciókat okoztak”.

„Az ikertornyok összeomlásakor felvert por sokféle veszélyes anyagból állt, többek között porított üvegből, ólomból, policiklikus aromás szénhidrogénekből, poliklórozott bifenilekből és dioxinokból” – magyarázták.

A Stony Brook-i kutatócsoport szerint amellett, hogy számtalan légzőszervi, szív- és egyéb egészségügyi problémát okoz, „a belélegzett anyagoknak, köztük a szálló pornak való hosszú távú kitettséget a demencia korábbi kialakulásának lehetséges kockázati tényezőjeként azonosították”.

Hogy ezt kiderítsék, megvizsgálták a toxinoknak való kitettség szintjét és a korai (65 éves kor előtti) demencia arányát 5010 olyan ember körében, akik a WTC területén vagy annak közelében dolgoztak. A válaszadóknak azokat tekintették, akik „legalább négy órát dolgoztak a 2001. szeptember 11. és 2001. szeptember 14. közötti időszakban, 24 órát szeptember bármely más időpontjában, vagy legalább 80 órát a 2001. szeptember 11. és 2002. július 31. közötti teljes válaszadási időszakban”.

A legalacsonyabb kockázati kategóriába azok a munkavállalók tartoztak, akik nem voltak ilyen expozíciónak kitéve, vagy akiket az egyéni védőeszközök következetes használata megvédett az expozíciótól. A válaszadók átlagéletkora a vizsgálat elvégzésekor 53 év volt; a legtöbben (91,3 százalék) férfiak voltak.

2022-re a több mint 5000 vizsgált munkavállaló közül 228 esetben állapítottak meg 65 éves kor előtt demenciát.

A kutatócsoport megállapította, hogy annak az esélye, hogy egy korábbi 9/11-es válaszadó korai demenciában szenved, a mérgező por mennyiségével párhuzamosan emelkedett, amennyire ki voltak téve a mérgező pornak.

A legalacsonyabb kockázatú csoporthoz képest az „enyhe” expozícióval rendelkezőknél több mint 12-szer nagyobb volt a demencia diagnózisának valószínűsége; a „magas” expozícióval rendelkezőknél 30-szor nagyobb volt a kockázat; a „súlyos” expozícióval rendelkezőknél pedig több mint 42-szer nagyobb volt a kockázat – mutatta ki a kutatás.

Elolvasom a cikket