Kisfiúkat áldoztak fel

MH/MTI
2024. június 13. csütörtök. 10:05

A Nature folyóiratban szerdán megjelent kutatásban 64 gyermek maradványainak genetikai elemzését végezték el, akiket i. sz. 500 és 900 között temettek el rituálisan az egykori maja civilizáció Yucatán-félszigeten lévő egyik központjában, Chichén Itzában, a mai Mexikó területén.

A kutatás szerint a gyermekek mind három és hat év közötti kisfiúk voltak. Az áldozatok közeli rokoni kapcsolatban álltak egymással, két egypetéjű ikerpár is volt közöttük.

A gyermeket az elemzés szerint mintegy 500 év leforgása alatt áldozták fel, többségüket Chichén Itza fénykorában, i. sz. 800 és 1000 között.

A kutatók úgy vélik, a rituális temetések kapcsolatban lehetnek a maja eredetmítoszokat leíró Popol Vuhban olvasható mítosszal a hős ikrekről, akikből a Nap és a Hold formálódott.

A mexikói kulturális minisztérium közleményében kiemelte, hogy első alkalommal azonosítottak ikreket ősi maja rituális temetkezés maradványainak feltárásán.

Meglepő volt, hogy két egypetéjű ikerpárt is találtak a maradványok között – számolt be róla Kathrin Nägele, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője.

„A felfedezés arról árulkodik, hogy a gyermekeket párosával választották ki a rituális szertartásokhoz” – fűzte hozzá Oana Del Castillo-Chávez, a mexikói antropológiai intézet (INAH) tudósa, a tanulmány másik társszerzője.

Christina Warinner, a Max Planck Intézet csoportvezetője rámutatott, hogy a 20. század elején született beszámolók tévesen népszerűsítették azokat a rémtörténeteket, amelyek fiatal nők és lányok feláldozásáról szóltak a helyszínen.

A kutatók szerint elemzésük eredményei segítenek megérteni a rituális áldozatok, valamint maja szent szövegekben szereplő halál és újjászületés ciklusai közötti, mély összefüggéseket.

Elolvasom a cikket