Thaiföld hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét a BRICS-csoporthoz

„A miniszter átadta Szergej Lavrovnak, a BRICS elnökségét jelenleg betöltő Oroszország külügyminiszterének azt a levelet, amelyben kifejezi Thaiföld azon szándékát, hogy a BRICS teljes jogú tagjává váljon” – áll a közleményben – olvasható az Oroszhirek.hu oldalon.

A dokumentum átadására a BRICS fejlődő országokkal folytatott párbeszédének Nyizsnyij Novgorodban tartott ülése után került sor.

Sangiemphong az eseményen kétoldalú megbeszéléseket is folytatott a szervezet tagállamainak külügyminisztereivel és magas rangú képviselőivel. Megvitatták az országok közötti kapcsolatokat és Thaiföldnek a BRICS-csatlakozási szándékát. Minden tagállam üdvözölte a döntést, és kifejezte azon véleményét, hogy Bangkok hozzájárulhat a szervezet sikeréhez.

A BRICS eredetileg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalta magában, de a szövetség mérete idén megduplázódott: az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom és Etiópia is teljes jogú taggá vált. Emellett további kéttucatnyi állam fejezte ki csatlakozási szándékát a szövetséghez. Most a BRICS 3,6 milliárd fős lakossággal rendelkező országokat egyesít – a világ népességének csaknem felét. Ezek az országok adják a világ olajtermelésének több mint negyven százalékát és a világ áruexportjának mintegy negyedét.

Oroszország január 1-jén lett a szövetség elnöke a következő évre. A fő eseményt – az államfői találkozót – októberben Kazanyban tartják.

Elolvasom a cikket