A férfiak spermájában mikroműanyagokat találtak

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a mikroműanyagok gyakorlatilag a Föld valamennyi ökoszisztémájában jelen vannak, a hegycsúcsoktól a világtengerek mélyéig. A tudósok megállapították, hogy egy átlagember hetente egy hitelkártyának megfelelő mennyiségű műanyagot fogyaszt. Ez úgy történik, hogy műanyag palackokból iszik, belélegzi a levegőben lévő részecskéket, vagy műanyag edényben melegített ételt fogyaszt. Megjegyezték, hogy az emberek számára lehetetlen elkerülni a műanyag lenyelését.

Az új tanulmányban a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a lenyelt mikroműanyagok felelősek lehetnek-e a termékenységi ráta globális csökkenéséért. Ehhez 36 egészséges felnőtt férfit toboroztak a kelet-kínai Jinanból, akik nem dolgoztak a műanyagiparban, és spermiummintákat gyűjtöttek tőlük elemzésre.

Minden egyes ondómintát összekevertek egy kémiai oldattal, majd a későbbi mikroszkópos vizsgálathoz megszűrték. Minden ondómintában kimutatták a mikroműanyagokat, a nyolc azonosított műanyagtípus közül a leggyakrabban a csomagolóhabban általánosan használt polisztirolt.

A polivinil-klorid műanyag részecskéket tartalmazó ondómintákban a spermiumok mozgékonysága is alacsonyabb volt. A szerzők szerint ez a felfedezés segíthet megmagyarázni a férfiak termékenységének csökkenését.

Elolvasom a cikket