A jogszabályok szigorítását jelentette be a szerb oktatási miniszter a tanárverések miatt

MH/MTI
2024. június 14. péntek. 23:35

Az egyik esetben egy anyuka előbb sértegette és fenyegette az újbelgrádi iskola biológiatanárnőjét, aki szerinte nem megfelelő év végi osztályzatot adott a gyerekének, majd rátámadt, a haját tépte, és többször meg is ütötte, könnyebb testi sérülést okozva neki. A sértett vallomásában közölte: emberi méltóságában sértették meg, és aggódik fizikai épsége miatt. Az anyukát kínzás, bántalmazás és közveszély okozása miatt a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

A másik esetben egy harmadik osztályos tanítót vertek meg egy kislány szülei. Az osztálykirándulásról hazatérő tanítót a diákok és a szülők szeme láttára előbb az apuka leköpte, majd az anyuka ellökte, és a haját tépte.

A szerb oktatási miniszter közölte, dolgoznak a vonatkozó törvény szigorításán, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Azt ígérte, hogy a tanárok elleni támadásokat súlyosan szankcionálni fogják. Véleménye szerint a tanárokra óriási nyomás nehezedik a tanév végén, amikor a szülők azt követelik, hogy a tanárok vizsgálják felül a lezárt jegyeket, vagy engedjék meg a gyerekeknek, hogy javítsanak.

„A gyerek előmenetelét év közben kell javítani, nem az iskolaév utolsó heteiben” – húzta alá a tárcavezető.

Milos Vucevic szerb miniszterelnök találkozóra hívta az oktatási szakszervezeteket, hogy megoldást találjanak a tanárok elleni erőszak visszaszorítására.

Elolvasom a cikket