A rák jele lehet a memóriazavar

A ráknak sok olyan tünete van, amelyet nem veszünk elég komolyan. A szívdaganatok viszonylag ritkák, ám olyan jeleik is lehetnek, amelyek könnyen összekeverhetőek más betegséggel. Az egyik ilyen gond a memóriazavar, amelynek esetében főleg időskorban azonnal a demenciára vagy az Alzheimer-kórra gyanakszik mindenki – erről ír az Elle.hu.

A hirtelen, megmagyarázhatatlan szívelégtelenség a szívdaganatok egyik legfőbb jele. Légszomj és rendkívüli fáradtság jelentkezhet, ha a daganat a szív valamelyik kamráját nyomja, vagy a szíven belül növekszik, és befolyásolja a billentyűműködést. De jelentkezhet rendellenes szívritmus vagy szapora szívverés, mellkasi fájdalom és ájulás is.

Az elsődleges szívdaganat átterjedhet a test más részeire is. Leggyakrabban az idegrendszerre, például a gerincre vagy az agyra, de előfordulhat a tüdőben is. A terjedő szívdaganatnak is vannak tünetei, ilyen például a krónikus hátfájás, a zavarodottság vagy memóriazavar és a vér felköhögése.

Természetesen ezeknek a panaszoknak más okai is lehetnek, ezért mindenképpen fontos egy teljes kivizsgálást kérni. A gondolkodás és a memória megváltozása nem mindenkit érint, akinél rákot diagnosztizáltak, de a szívdaganatok esetében viszonylag gyakori. Egy tanulmány szerint a kezelés előtt minden harmadik embert érinthet, a kezelés alatt akár minden negyedik emberből hármat, a kezelés után pedig szintén minden harmadik embert.

Elolvasom a cikket