Az Europol lekapcsolta az Iszlám Állam propagandaoldalainak szervereit

MH/MTI
2024. június 14. péntek. 21:30
Frissítve: 2024. június 14. 21:36

Az Europol közleménye szerint a felsorolt országokban működtett szerverek segítségével a bűnözők legalább harminc nyelven, köztük spanyolul, arabul, angolul, franciául, németül, dánul, törökül, oroszul, indonézül és pastu nyelven terjesztették az Iszlám Állam olyan propagandáját és üzeneteit világszerte, amelyek – mint kiemelték – képesek terrorista támadások elkövetésére uszítani.

A szerverek lekapcsolását a spanyol hatóságok kezdeményezték, ugyanis a vonatkozó, 2022-ben kezdődött nyomozások, valamint a terrorista szervezetek online tevékenységének nyomon követése betekintést engedett az Iszlám Államhoz kötődő különböző médiaplatformokon terjesztett kommunikációba.

A nyomozás során fény derült arra is, hogy egyes webhelyeket pénzgyűjtésre és támadások koordinálására használtak, valamint információkat adtak rajtuk robbanóanyagok előállításához.

A szerverek lekapcsolása mellett az illetékes hatóságok egy rádióállomást és egy hírügynökséget zártak be, valamint a közösségimédia-hálózatok több nyelven elérhető tartalmait tették elérhetetlenné.

A szerverek lekapcsolása „megfosztja az ellenfelet online harcterétől”, és „korlátozza a terrorszervezetek azon képességét, hogy online toborozzanak, valamint, hogy mozgósítsák tagjaikat, vagy másokat radikalizáljanak” – tették hozzá.

Elolvasom a cikket