Drágul a sör idén

A hazai boltok széles sörválasztékkal készülnek az idei nyárra. Nemcsak a grillszezon indul be, hanem kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság is. A hazai boltokban kapható legolcsóbb dobozos sör 189 forintba kerül, a legdrágábbért azonban több mint ezer forintot is elkérhetnek.

Ráadásul a 2024 januárjában indult, kötelező visszaváltási rendszer nemcsak a műanyag palackban árult üdítőket, hanem a fémdobozos kólákat és söröket is érinti. Emiatt minden megvásárolt termék esetében betétdíjat számítanak fel a boltok. Ez egyenként 50 forintos extra tételt jelent a blokkon.

Ha az egyik legolcsóbb sörrel, a Lidlben 199 forintért kapható, 0,33 literes Kőbányaival számolunk, akkor négy doboz sört ötnek az áráért vihetünk haza az egyenként felszámolt betétdíj miatt. Betétdíj nélkül ugyanis a négy kicsi Kőbányai 796 forint lenne, betétdíjjal viszont 996 forint lesz a végösszeg. Vagyis pont egy doboznak az árával drágul a lista.

A kötelező visszaváltás során bevezetett, 50 forintos betétdíjat ugyanakkor visszakapják a vásárlók, ha a sörösdobozt sértetlenül visszaviszik a boltokba A visszajáró pénzt pedig bármikor levásárolhatják, de visszafizetést is kérhetnek.

Elolvasom a cikket