Élményalapú pályaorientációs nyílt nap a Fővárosi Nagycirkuszban

Az esemény célja, hogy az állami gyermekotthonokban élő diákok megismerjék a cirkuszművészet világát, és segítséget kapjanak a pályaválasztásban. A Fővárosi Nagycirkusz mentorálással, élménypedagógiával, az intézményben dolgozó szakemberek és a cirkuszművészeti képzések megismertetésével, eszközök kipróbálásával segíti a hátrányos helyzetű gyerekeket abban, hogy készségeiknek és érdeklődésüknek megfelelően válasszanak szakmát, tanuljanak tovább, és sikeresekké váljanak.

Időpont: 2024. június 14. péntek 9:00–17.15

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz (1146 Budapest, Állatkerti krt. 12/a)

Összesen 45 hátrányos helyzetű gyereket várnak a pályaorientációs nyílt napra a Belügyminisztérium Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága, valamint a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fenntartásában lévő gyermekvédelmi intézményekből. A 14–18 éves, állami gondozásban élő fiatalok interaktív foglalkozásokon, az egyes szekciók vezetőinek segítségével ismerhetik meg a Fővárosi Nagycirkusz szakterületeit, majd 15 órakor megtekinthetik a Csillagok, égbeli tűk című előadást. Azok számára, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy a jövőben is bővítsék cirkuszszakmai ismereteiket, és elkötelezettnek érzik magukat ahhoz, hogy cirkuszművészeti tudásukat elmélyítsék, a Fővárosi Nagycirkusz további gyakorlati lehetőséget, mentorprogramot biztosít.

Cirkuszpedagógia, cirkuszművészeti felsőoktatási képzés

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kiemelt feladatának tekinti az oktatást. A Fővárosi Nagycirkusz szakemberei 2016-ban, a világon egyedülálló módon és a cirkuszok közül elsőként dolgozták ki az előadásokhoz kapcsolódó, rendhagyó cirkuszpedagógiai órákat. A különleges helyszínen történő edukáció célja az iskolában megszerzett tudás elmélyítése, az elméleti ismeretanyag gyakorlattá, élménnyé varázslása. A 45 perces foglalkozások során a diákok jobban megérthetik a már korábban tanult alapfogalmakat, valamint megismerkedhetnek új, érdekes jelenségekkel, folyamatokkal is. Tanáraink széles körű módszertannal: az élménypedagógia, a kompetenciafejlesztés és az ismeretbővítés eszköztárával hozzák közelebb a tanulókhoz az előadás során látott produkciókat, miközben visszautalnak az előzetes információkra, és befogadhatóbbá teszik az iskolai tudásanyagot, vagy éppen új fogalmakkal ismertetik meg a tanulókat.

2023-ban Magyarországon elsőként indult felsőoktatási – BA – szintű cirkuszművészeti képzést, amely évről évre más-más zsánereket állít a középpontba.

Elolvasom a cikket