Európa Tanács: Az elhúzódó jogi ügyekben jogorvoslati lehetőségekre van szükség

MH/MTI
2024. június 14. péntek. 22:58

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmának adott hangot pénteken amiatt, hogy véleménye szerint nem állnak rendelkezésre hatékony jogorvoslati lehetőségek a hosszadalmas jogi ügyek esetében Magyarországon, és sürgette a magyar hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a túlzottan elhúzódó jogi eljárások által érintettek kárpótlására.

A strasbourgi közleményben a miniszeri bizottság sürgette a magyar hatóságokat, hogy adjanak konkrét ütemtervet a közigazgatási és büntetőjogi jogorvoslati eljáráshoz, továbbá felszólították Magyarországot, hogy találjon olyan megoldást, mely biztosítja, hogy az emberi jogi egyezmény hatálya alá tartozó valamennyi polgári eljárás – különösen a nem peres eljárások – jogorvoslattal rendelkezzen.

Hangsúlyozták, az emberi jogi egyezmény értelmében minden állam jogi kötelezettsége, hogy betartsa az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága jogerős ítéleteit.

„A Miniszteri Bizottság mély aggodalommal vette tudomásul, hogy a magyar hatóságok továbbra sem reagáltak számos korábban hozott döntésére” – fogalmaztak.

A bizottság tagjai felkérték a magyar hatóságokat, hogy legkésőbb december 1-ig nyújtsanak be frissített cselekvési tervet, amely tartalmazza az összes lezáratlan ügyre vonatkozó információkat.

Elolvasom a cikket