„A növényi olaj egy olyan ipari termék, amely 150 évvel ezelőtt még nem létezett. Az emberek állati zsírokat és gyümölcsökből és diófélékből származó természetes olajokat használtak. Most azonban a legmodernebb technológiákat használják a növényi olaj előállítására, összetett feldolgozáson megy keresztül” – magyarázza a szakértő – olvasható a Sports.kz oldalán.
A növényi olajokkal az a fő probléma, hogy sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ezek oxigénnel reakcióba lépve új vegyületeket képeznek, amelyeket lipidoxidációs termékeknek (LOP) neveznek. Ezek rendkívül mérgezőek. És minél tovább tárolják az olajat a palackban, annál magasabb az LOP koncentrációja. Ez a koncentráció akkor is megnő, ha a terméket melegítik.
Mitől lehetnek veszélyesek a növényi olajok?
Ennek a hozzávalónak a bősége az étrendben jelentősen befolyásolja az anyagcserét, különböző egészségügyi problémákat okozva, beleértve a szisztémás gyulladást a szervezetben. Mindez növeli a rák, a meddőség, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát.
Azok a toxinok, amelyeket Martin Grootveld professzor fedezett fel a növényi olajokban, akroleint tartalmaznak. Ez irritálja a szem nyálkahártyáját, és belélegezve tüdőproblémákat is okoz. Az akrolein aktívan felszabadul, amikor melegítik, azaz olajban sütés közben.
Az olajokban található toxinok legveszélyesebb kategóriája az aldehidek. Ebbe a vegyszercsaládba tartozik a formaldehid is, amely a holttestek tartósítószere, valamint számos olyan méreganyag, amely a cigarettafüstöt rákkeltővé és az emberi szöveteket irritálóvá teszi. A sütőolajból származó mérgező aldehidek bekerülhetnek az élelmiszerekbe. A tudósok 2019-ben bebizonyították, hogy egy adag chips 25-ször több rákkeltő aldehidet tartalmaz, mint a WHO által megengedett határérték.
„A rákkeltő aldehidek mennyisége, amelyet a tudósok egy adag chipsben találtak, 25 szál cigaretta elszívásával egyenértékű. A chips is veszélyes: egy szelet megegyezik egy cigarettával” – mondja Dr. Catherine Shanahan.
A tudósok másik következtetése: a növényi olaj hozzájárul a zsírlerakódások aktív kialakulásához. Minél több ebből a termékből az ember étrendjében, annál aktívabb változások mennek végbe a teste „kémiájában”. Ennek eredményeként a sejtekben változások következnek be – a nagyon oxidatív stressz.
A többszörösen telítetlen zsírsavak szintje a szervezetben hosszú ideig, hogy visszatérjen a normális szintre. A tudósok megállapították, hogy átlagosan körülbelül 580 napot vesz igénybe.
Sokan azonban már a 3-4. hét után javulást éreznek. Tanulmányok kimutatták, hogy a növényi olajokról való lemondás általában jót tesz az egészségnek, különösen akkor, ha eddig emésztőrendszeri problémáid voltak.
Ezek az olajok a legveszélyesebbek: kukoricaolaj; repceolaj; napraforgóolaj; szójaolaj; gyapotolaj; pórsáfrányolaj; szőlőmagolaj; rizskorpaolaj.
Ezeket azonban helyettesítheti egészséges alternatívával. Ezek az olajok azonban mértékkel fogyasztva nem okoznak komoly egészségügyi problémákat: extra szűz olívaolaj vagy szűretlen finomított olívaolaj; finomítatlan földimogyoróolaj; finomítatlan kókuszolaj; finomítatlan avokádóolaj; szezámolaj; finomítatlan pálmaolaj; zsírban vagy csirkezsírban is jó kisütni.
A tudósok azt is szorgalmazzák, hogy minél kevesebbet rendeljünk ételszállítást. Nem tudhatjuk pontosan, hogyan készült az ebéd vagy a vacsora, mennyi olajat használtak fel a konyhában és milyen minőségű.
Az élelmiszerek címkéit is érdemes figyelmesen elolvasni. Ne vásároljon olyanokat, amelyek különböző káros olajokat tartalmaznak.