Ez a mindennapi hozzávaló demenciát és rákot okoz

„A növényi olaj egy olyan ipari termék, amely 150 évvel ezelőtt még nem létezett. Az emberek állati zsírokat és gyümölcsökből és diófélékből származó természetes olajokat használtak. Most azonban a legmodernebb technológiákat használják a növényi olaj előállítására, összetett feldolgozáson megy keresztül” – magyarázza a szakértő – olvasható a Sports.kz oldalán.

A növényi olajokkal az a fő probléma, hogy sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ezek oxigénnel reakcióba lépve új vegyületeket képeznek, amelyeket lipidoxidációs termékeknek (LOP) neveznek. Ezek rendkívül mérgezőek. És minél tovább tárolják az olajat a palackban, annál magasabb az LOP koncentrációja. Ez a koncentráció akkor is megnő, ha a terméket melegítik.

Mitől lehetnek veszélyesek a növényi olajok?

Ennek a hozzávalónak a bősége az étrendben jelentősen befolyásolja az anyagcserét, különböző egészségügyi problémákat okozva, beleértve a szisztémás gyulladást a szervezetben. Mindez növeli a rák, a meddőség, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát.

Azok a toxinok, amelyeket Martin Grootveld professzor fedezett fel a növényi olajokban, akroleint tartalmaznak. Ez irritálja a szem nyálkahártyáját, és belélegezve tüdőproblémákat is okoz. Az akrolein aktívan felszabadul, amikor melegítik, azaz olajban sütés közben.

Az olajokban található toxinok legveszélyesebb kategóriája az aldehidek. Ebbe a vegyszercsaládba tartozik a formaldehid is, amely a holttestek tartósítószere, valamint számos olyan méreganyag, amely a cigarettafüstöt rákkeltővé és az emberi szöveteket irritálóvá teszi. A sütőolajból származó mérgező aldehidek bekerülhetnek az élelmiszerekbe. A tudósok 2019-ben bebizonyították, hogy egy adag chips 25-ször több rákkeltő aldehidet tartalmaz, mint a WHO által megengedett határérték.

„A rákkeltő aldehidek mennyisége, amelyet a tudósok egy adag chipsben találtak, 25 szál cigaretta elszívásával egyenértékű. A chips is veszélyes: egy szelet megegyezik egy cigarettával” – mondja Dr. Catherine Shanahan.

A tudósok másik következtetése: a növényi olaj hozzájárul a zsírlerakódások aktív kialakulásához. Minél több ebből a termékből az ember étrendjében, annál aktívabb változások mennek végbe a teste „kémiájában”. Ennek eredményeként a sejtekben változások következnek be – a nagyon oxidatív stressz.

A többszörösen telítetlen zsírsavak szintje a szervezetben hosszú ideig, hogy visszatérjen a normális szintre. A tudósok megállapították, hogy átlagosan körülbelül 580 napot vesz igénybe.

Sokan azonban már a 3-4. hét után javulást éreznek. Tanulmányok kimutatták, hogy a növényi olajokról való lemondás általában jót tesz az egészségnek, különösen akkor, ha eddig emésztőrendszeri problémáid voltak.

Ezek az olajok a legveszélyesebbek: kukoricaolaj; repceolaj; napraforgóolaj; szójaolaj; gyapotolaj; pórsáfrányolaj; szőlőmagolaj; rizskorpaolaj.

Ezeket azonban helyettesítheti egészséges alternatívával. Ezek az olajok azonban mértékkel fogyasztva nem okoznak komoly egészségügyi problémákat: extra szűz olívaolaj vagy szűretlen finomított olívaolaj; finomítatlan földimogyoróolaj; finomítatlan kókuszolaj; finomítatlan avokádóolaj; szezámolaj; finomítatlan pálmaolaj; zsírban vagy csirkezsírban is jó kisütni.

A tudósok azt is szorgalmazzák, hogy minél kevesebbet rendeljünk ételszállítást. Nem tudhatjuk pontosan, hogyan készült az ebéd vagy a vacsora, mennyi olajat használtak fel a konyhában és milyen minőségű.

Az élelmiszerek címkéit is érdemes figyelmesen elolvasni. Ne vásároljon olyanokat, amelyek különböző káros olajokat tartalmaznak.

Elolvasom a cikket