Így válhat könnymentessé a hagymapucolás

Talán az egyik legutáltabb konyhai tevékenység a vöröshagyma pucolása és felvágása. Ugyan hallottunk már számtalan praktikát arra vonatkozóan, hogy megelőzzük a szem égető érzését és a könnyeket, igazán egyik módszer sem szokott beválni. Most megmutatjuk, hogyan mehet biztosra – közölte a Mindmegette.

Nem véletlen, hogy a vöröshagyma pucolásával járó kellemetlenség igen felkapott téma az interneten, hiszen aki ezzel az alapanyaggal dolgozik főzés közben, az szívesen megszabadulna a sírós körülményektől. Ha a tudományos oldalát vizsgáljuk ennek a kellemetlen reakciónak, akkor akkor azt kell tudni, hogy a hagyma aprítása során szulfoxidok és enzimek szabadulnak fel, amelyek kölcsönhatásba lépnek, és egy különleges gázt alkotnak. Amikor ez a gáz a szemünkbe jut, az reakcióba lép a könnyel, és kénsavat, továbbá egyéb irritáló anyagokat termel. Ez a könnyezés kiváltó oka, amelynek intenzitása attól függ, hogy milyen koncentrációban tartalmazza a hagyma ezeket az enizmeket – írja a Food&Wine.

Ha a búvárszemüveg vagy a szájban tartott víz nem hozta meg a kívánt eredményt, és ugyanúgy drámaira sikeredett a hagyma aprítása, akkor próbáljuk ki az alábbi tanácsok valamelyikét:

  • A hagyma pucolásához, illetve aprításához éles kést használjunk, mert így jóval kevesebb enzim szabadul fel, így az irritáció is nagy mértékben csökken.
  • Ha a vöröshagymát legalább harminc percre a fagyasztóba rakjuk, akkor a hideg hatására leáll a kémiai reakció, azzal együtt pedig a könnyezést kiváltó ok megszűnik.
  • Egy kis citromlé vagy ecet hozzáadásával megváltoztathatjuk a vöröshagyma pH-értékét, ez pedig meggátolja az irritáló enzimek felszabadulását.

Érdemes megfogadni ezeket a tippeket, és az ebédkészítés vagy a hétvégi bográcsozás biztosan nem fullad sírásba már az elején.

Elolvasom a cikket