Ilyen gyakran kell ágyneműt cserélni az egészségünk érdekében

A hálószobának egy olyan „menedéknek” kell lennie, ahol minden ideális: a hőmérséklet, a fényviszonyok, az ágy és a matrac kialakítása. Emellett pedig a tisztaság is elengedhetetlen. A takarításon kívül azonban nagyon fontos a rendszeres ágyneműcsere.

A legjobb, ha hetente lecseréljük az ágyneműt, ezek a textíliák ugyanis naponta több órán át érintkeznek a bőrünkkel. Tele vannak az elhalt hámsejtjeinkkel, izzadsággal és más testnedvekkel is. Ezek az anyagok és folyadékok lerakódnak az ágyneműbe, és idővel baktériumok, valamint allergének megjelenéséhez vezethetnek.

Fontos, hogy az ágyneműt soha ne mossuk kézzel. A felhalmozódott baktériumok és allergének miatt minimum 60 Celsius-fokon kell mosni a lepedőt, a takarót és a párnahuzatot is. A magas hőmérséklet ugyanis elpusztítja a kórokozókat, és segít fenntartani a higiénikus környezetet.

A rendszeres ágyneműcsere segít megakadályozni az allergiás reakciókat is. A koszos ágyneműben megtelepedő poratkák és allergének ugyanis komoly tüneteket okozhatnak, például orrdugulást, tüsszögést és viszketést. A sok izzadság és hámsejt pedig eltömíti a textilt, akadályozva ezzel a levegő szabad áramlását. Enélkül nem tudjuk kellően hűteni magunkat alvás közben, amely jelentősen rontja az alvás minőségét.

Az ágynemű tisztasága fontos szerepet játszik a bőr egészségének fenntartásában is. A piszkos ágynemű és a baktériumok irritálhatják a bőrt, és hozzájárulhatnak az akné, a pattanások és a bőrkiütések kialakulásához.

Elolvasom a cikket