Kardiológus elárulja, mit kell tenni a magas vérnyomás elkerülése érdekében időskorban

„Minél korábban el kell kezdeni a megelőzést, különösen, ha a rokonai ebben a betegségben szenvednek. A dohányzás és az alkohol, a túlsúly és a hipodinámia, a magas stresszszint, a magas koleszterinszint és a helytelen táplálkozás, a megnövekedett vércukorszint provokáló tényezők” – magyarázta az orvos a Regions online kiadásának.

Az orvos szerint nem szabad megelőző intézkedésként szedni a vérnyomás űcsökkentőket, ezeket a már meglévő kórképekkel rendelkező emberek számára tervezték. Mindazonáltal vannak olyan szabályok, amelyek segíthetnek elkerülni a magas vérnyomást.

„Vezessük be a megfelelő fizikai aktivitást a napi rutinunkba, vegyünk egy lépésszámlálóval ellátott karórát, és sétáljunk naponta legalább tízezer lépést. Fontos a kiegyensúlyozott étrend betartása – használjon kevesebb sót, állati zsírokat, gyors szénhidrátokat, vegye be az étrendbe a kálium- és magnéziumtartalmú termékeket” – ajánlotta a kardiológus.
A szakértő azt is tanácsolta, hogy hagyjuk abba a dohányzást, csökkentsük az alkoholfogyasztást, kerüljük a stresszt, és találjunk módot a nehéz munkanapok utáni kikapcsolódásra.

Elolvasom a cikket