Kiderült, hogy ehetünk-e tojást mindennap

Számos tanulmány kimutatta, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin kevésbé befolyásolja a vér koleszterinszintjét, mint korábban gondolták. A szervezet önszabályozza a koleszterinszintet azáltal, hogy az elfogyasztott mennyiségtől függően növeli vagy csökkenti a termelését – írja a Sports.kz.

A szív- és érrendszerre gyakorolt hatások

A tojásfogyasztásnak a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások vegyesek. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás egészséges egyéneknél nem jár együtt a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával. Például az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2020-ban közzétett tanulmány a legtöbb ember esetében nem talált összefüggést a tojásfogyasztás és a szívbetegségek megnövekedett kockázata között.

Más tanulmányok azonban rámutatnak a 2. típusú cukorbetegségben szenvedők lehetséges kockázataira. A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban 2017-ben közzétett, 14 tanulmány metaanalíziséből kiderült, hogy a nagymértékű tojásfogyasztás növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a cukorbetegeknél.

Antioxidánsok és kolin

A tojás olyan fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint a lutein és a zeaxantin, amelyek jót tesznek a szem egészségének. Ezek az anyagok segítenek csökkenteni az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatát.

A tojás másik fontos összetevője, a kolin kulcsszerepet játszik az agy és az idegrendszer egészségében. Elengedhetetlen az acetilkolin, a memóriában és az izomműködésben szerepet játszó neurotranszmitter szintéziséhez.

A tojásban található fehérje elősegíti a hosszan tartó teltségérzetet, amely segíthet a testsúlyszabályozásban. Tanulmányok szerint azok, akik tojást esznek reggelire, a nap folyamán kevesebb kalóriát fogyasztanak, amely elősegítheti a fogyást.

A tojástermelésnek környezetvédelmi és etikai szempontjai is vannak. Az intenzív baromfitermelés állatjóléti problémákat okozhat, és negatív hatással lehet a környezetre. A tojás kiválasztásakor sokan inkább bio vagy tanyasi tojást vásárolnak, amelyeket szigorúbb állatjóléti előírások mellett termelnek.

A fenti szempontokat figyelembe véve megállapítható, hogy a legtöbb ember számára a tojás napi szintű fogyasztása nem jelent jelentős egészségügyi kockázatot. Fontos azonban figyelembe venni az egyes emberek egyéni jellemzőit és egészségi állapotát.

A tojás beillesztése a kiegyensúlyozott étrendbe magas tápértékének köszönhetően számos előnnyel járhat. Azonban, mint minden élelmiszer esetében, a mértékletesség és a változatosság továbbra is az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelvei maradnak.

Így a tojás napi fogyasztása a legtöbb ember számára az egészséges étrend részét képezheti, amennyiben figyelembe veszik az egyéni fizikai sajátosságokat.

Elolvasom a cikket