Ma üthet Karácsony utolsó órája Budapesten

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy Vitézy és Karácsony főpolgármesteri vetélkedésében beteljesüljön az abszolút lehetetlen. Kerek szobában sarokba szorítani Vitézy Dávidot. Magyarán, hogy a ma reggel kezdődő szavazat-újraszámolás után ne Karácsony Gergelynek, hanem Vitézy Dávidnak hívják Budapest főpolgármesterét.

Kicsi ugyanis a valószínűsége annak, hogy a jelenleg 324 szavazattal vezető KariGeri a mintegy 23 ezer érvénytelen szavazat újraszámolása után is meg tudja tartani előnyét. Nem is örül neki. Sőt!

Főleg úgy, hogy a nyilvánosságra került anomáliák után számtalan szavazólapon hajszálvékony vonallal áthúzott Szentkirályi név ellenére amellé is került iksz, miközben Vitézy neve mellett is szerepelt a két kis áthúzott vonalka. Ez természetesen érvényes szavazat, mert Szentkirályi nevére és a neve melletti ikszre úgy kellett tekinteni, mintha ott se lett volna. Visszalépése ugyanis köztudomású volt, s a vonal azt jelképezte, hogy csak hárman vannak versenyben: Karácsony, Vitézy és Grundter András. Másra nem lehet érvényes szavazatot adni.

Én például Rákosmentén szavaztam. Ott olyan vastag fekete filctollal húzták át Szentkirályi nevét, hogy alatta nem is lehetett kiolvasni még a betűket sem. Magyarán, egy ilyen lelkiismeretesen meghúzott vastag vonallal mindenütt úgy meg lehetett volna oldani a szavazólapok módosítását, hogy ne legyen mód a téves kitöltésre, majd aztán a szavazólap érvénytelenné nyilvánítására.

Utóbbi esetben azonban már nagyobb a bibi, mert azok, akik érvénytelenként számolták össze a két voksot is tartalmazó szavazólapokat, azoknak pontosan tudniuk kellett volna, hogy ezek érvényesek. Sok esetben azonban mégis sikerült figyelmen kívül hagyni ezt a nem mellékes körülményt. Ezért lehetett előállítani azt a helyzetet, hogy ideig-óráig Karácsonyt újraválasztotta a bús pesti nép.

Ebbe a, nem túl bonyolult technikai helyzetbe rondított bele elsősorban a IV. és VII. kerület szavazatszámlálóinak homályos látása. Erzsébetvárosban ugye Niedermüller Péter (DK) a polgármester, Újpesten pedig Déri Tibor, szintén a Demokratikus Koalícióból.

Karácsony azok után, hogy napokig nem volt képes felvenni Vitézy Dávidnak a telefont, hogy meg tudják beszélni ezt a furcsa, a valóságot felülírható körülményt, az újraszámolás hivatalos bejelentése után közösségi oldalán látványosan kiállt a valóság mellett, amikor kijelenti: „A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép.” És egyből elkezdi Vitézyre tolni a felelősséget, mondván: „Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy-szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét.” A korholó szavakkal Karácsony saját szervezetét, a Fővárosi Választási Irodát mentegeti, s egy ejnye-bejnyét se mond a szavazatokat rosszul összeszámoló, alapvetően gyurcsányista kerületek szavazatszámlálói munkája kapcsán. Sőt, odatolja a felelősséget a Fideszre, mert az észszerűbbnek látta visszaléptetni Szentkirályit Karácsony leváltása érdekében. Mint kiderült, jól gondolták. Karácsony így fogalmazott: „Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás.”

Azt hiszem, Karácsony ha nem érezné a büdöset, magyarán hogy az érvénytelen szavaztok között nem lenne sok érvényes, akkor nem beszélne félrevezetésről, kavarodásról, nem követelne új főpolgármester-választást Budapesen. Érzi, hogy botrányos, négy és fél éves főpolgármesterkedése bealkonyulhat.

És nem beszélne emberéről Gyurcsány úgy, hogy „Mindent meg fognak [a Fideszben] tenni azért, hogy elvegyék Karácsonytól a főpolgármesterséget. Mindent. Miért gondolná bárki, hogy nem egy kész forgatókönyvet látunk?”

És miért gondolná, kedves Ferenc? Nem kellett volna a fél évtizedet botrányos, a budapestiek érdekeivel ellentétes főpolgármesterkedéssel végigcsinálni, miközben végig azt hazudták, hogy ez értük van.

Közeledik a pont, Gyurcsány úr! Közeledik a vége az ingyen nagyon fényesen élő Gyurcsány-brigádnak. Talán nincs már sok hátra, hogy üssön a baloldal utolsó órája Budapesten.

S jöhet végre Vitézy. Kezdődhet a takarítás.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket