Mozgósítja a rendőrséget és a csendőrséget Franciaország

MH/MTI
2024. június 14. péntek. 20:25
Frissítve: 2024. június 14. 20:28

Emmanuel Macron államfő a pártjának a vasárnapi európai választásokon elszenvedett veresége után kétfordulós előrehozott választásokat írt ki június 30-ra és július 7-re, amelyeknek legnagyobb esélyese a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN).

Az öt legjelentősebb szakszervezet és számos civil szervezet „a lehető legszélesebb körű megmozdulásokra” szólított fel a hétvégén „a szélsőjobboldal ellen”. A felhíváshoz csatlakoztak a baloldali pártok is.

Rendőrségi források szerint legalább 150 városban lesznek tüntetések, amelyeken 300-350 ezer résztvevőre számítanak. A rend megőrzésének érdekében 21 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak a hatóságok a tüntetéseken.

Párizsban a felvonulás szombat délután a République térről indul, a rendőrség 50 és 100 ezer közötti tüntetőre számít.

A prefektusoknak pénteken küldött táviratában az AFP hírügynökség értesülése szerint Gérald Darmanin belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy „a szavazást megelőző időszakot köztéri megmozdulásokra szóló felhívások jellemzik, amelyek súlyos közrendi problémákat okozhatnak”, „erőszakos összecsapások lehetnek az ultrajobboldal (2700 megfigyelt személy) és az ultrabaloldal (5500 megfigyelt személy) között”.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje azt kérte minden politikai párttól, beleértve a baloldaliakat is, hogy nyugalomra szólítsák fel híveiket a hétvégi tüntetéseken.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint, amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett pénteken, ha vasárnap tartanák a nemzetgyűlési választások első fordulóját, a Nemzeti Tömörülés 31 százalékot érne el, míg a baloldali pártok szövetségének jelöltjei 28 százalékot kapnának.

Elolvasom a cikket