Összekülönbözött Meloni és Macron

Idén Olaszország a G7-ek soros elnöke, csütörtöktől szombatig látja vendégül a hét legbefolyásosabb ország vezetőjét.

Az első napon egy abortuszügy miatt szólalkozott össze a francia és az olasz fél. Sajtóhírek szerint Franciaország még a delegációk közötti megbeszélésen is hangsúlyozta, ragaszkodik ahhoz, hogy az abortusz szó mindenképpen szerepeljen a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában. Az olasz elnökség azonban úgy döntött, hogy a hirosimai G7-nyilatkozatban erre a kérdésre már elegendő utalás volt, így nincs szükség a jelenlegi záródokumentumban az említésre.

Emmanuel Macron felháborodásának adott hangot, Giorgia Meloni pedig megkérte francia kollégáját, hogy ne használja fel a G7-ek csúcstalálkozóját politikai kampányra.

Kétségtelenül más értékvilágot képviselnek, az abortuszhoz való jog újbóli nyomatékosítsa az olasz fél számára nem létfontosságú, hiszen a korábbi találkozón már döntés született a kérdésben.

Olaszország a legaktuálisabb kérdések megvitatását helyezte előtérbe, mint a gazdaság stabilitásának megőrzése a konfliktusok terhelte geopolitikai helyzetben, a migráció kezelése, a mesterséges intelligencia és a klímaváltozás.

A találkozón jelen lesz Ferenc pápa is, pénteki felszólalásának középpontjában a béke és a mesterséges intelligencia áll. Ő az első katolikus egyházfő, aki csatlakozik a G7-ek tanácskozásához, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői előtt is a béke erős hangját képviselhesse.

Emmanuel Macron és Giorgia Meloni között már korábban is voltak nézeteltérések, de elsősorban a migrációs politika miatt. Az európai uniós választásokat követően azonban még jobban kiéleződött a feszültség a két vezető között. Kétségtelenül más szemszögből és határozottan eltérő célkitűzésekkel szemlélik az európai kormányzást.

Az Olasz Testvérek célja, hogy a jobboldali alakulatok megerősödésével féken tartsa a szociálisok és liberálisok kezdeményezéseit. Macron szerint az új eredmények tükrében sem történnek számottevő változások az uniós intézményekben. A két politikai vezető közötti feszültség kiéleződéséről árulkodnak az esti órákban készített videófelvételek, amelyek a vacsorát megelőző köszöntést rögzítik, ahol Meloni kelletlen, szúrós tekintete nem leplezi Macron iránti ellenszenvét.

Elolvasom a cikket