Stopperórák mérik az időt egy kínai turistalátványosság vécéjében

A digitális kijelzőkön azonnal látható, hogy egy fülke szabad-e éppen vagy sem. A foglalt vécék felett pedig az ajtó bezárását követően eltelt idő is másodpercre pontosan követhető.

„Elég jó technikai előrelépésnek gondoltam, hiszen így nem kell kint sorban állni vagy kopogni a vécéajtón. Emellett azonban kissé kínosan is éreztem magam miatta. Olyan érzés volt, mintha folyamatosan figyelnének” – idézett egy turistát az egyik helyi újság.

Az intézmény egyik alkalmazottja azt mondta, hogy a stopperórák felszerelése a növekvő látogatószám miatt volt indokolt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem az a cél, hogy időben korlátozzák a vécék használatát. Senkit nem fognak ugyanis a dolga végzése közben kizavarni a fülkékből, illetve nem állítanak be azokra időkorlátot sem. Az órák egyébként már május 1. óta működnek a mosdókban, elsősorban biztonsági eszközként. Ha ugyanis egy látogató nagyon hosszasan bent tartózkodik, akkor felmerülhet a gyanú, hogy rosszul lett, és segítségre szorul.

A kínaiak körében volt, aki szerint nagyon jó ötlet az újítás, hiszen így talán kevésbé lesz kedve bárkinek is a vécén ülve a mobilját nézegetni. Mások szerint célravezetőbb lett volna, ha az órák felszerelése helyett inkább a mosdók kapacitását bővítették volna.

A Jünkang-barlangok 2001-ben kerültek fel az UNESCO Világörökség listájára az észak-kínai Sanhszi tartomány egyik legnagyobb attrakciójaként. A 2023-as évben rekordszámú, hárommillió látogató váltott jegyet, hogy láthassa az ősi buddhista „szobrászati” helyszínt.

Elolvasom a cikket