Szlovénia készen áll közös határőrizetre Olaszországgal és Horvátországgal

MH/MTI
2024. június 14. péntek. 22:28

Poklukar az északkelet-olaszországi Goriziában fog találkozni Davor Bozinovic horvát és Matteo Piantedosi olasz belügyminiszterrel, hogy megvitassák a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén kialakult aktuális helyzetet, a belső határellenőrzéseket és az együttműködést az illegális migráció elleni küzdelemben.

Poklukar pénteken azt mondta: a háromoldalú vegyes járőrök felállításával kapcsolatban várja Bozonovic tájékoztatását Horvátország felkészültségéről.

A miniszter szerint a járőröknek a horvát-boszniai határszakaszt kellene ellenőrizniük, amely egyben az EU külső schengeni határa is, mert ez a „legátjárhatóbb”.

A vegyes járőrök mielőbbi felállításáról még március végén, Szlovéniában egyeztetett a három tárcavezető, de hozzátették azt is, hogy ezek működésének részleteit még ki kell alakítani.

Poklukar a márciusi találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a vegyes járőrök alternatívái lehetnek az ideiglenes belső schengeni határellenőrzésnek, amelyet tavaly októberben vezettek be, Róma az olasz–szlovén határszakaszon, Ljubljana pedig a horvát és a magyar határon. Ezeket a két ország azóta többször meghosszabbította, utoljára májusban, további hat hónappal decemberig.

Elolvasom a cikket