Von der Leyen aggódhat

Új tervvel állt elő Charles Michel Ursula von der Leyen legyőzésére – írja a Politico több uniós diplomata-forrására hivatkozva.

Az Európai Tanács elnöke Kiriákosz Mitszotákisz görög miniszterelnökbe helyezné bizalmát, és buktatná meg Von der Leyent.

A legjobb ezekben a névtelenül adott nyilatkozatokban a szabadon beszélő uniós tisztségviselők kreativitása. Az egyik például így fogalmazott a lapnak:

„Michelnek van egy doboza banánhéjjal, amit mind Von der Leyen elé szór, hátha elesik.”

(Értsd: a legjobb esetben csak kellemetlenséget okoz, a legrosszabb esetben tényleg destabilizál.)

Ráadásul Michel magánbeszélgetéseiben Mette Frederiksen dán miniszterelnököt nevezte meg favorit utódjának, szemben Von der Leyen kedvencével, António Costa volt portugál miniszterelnökkel. Mindkettejüket a 27 tagállam valamiféle konszenzusos (jobban mondva: kompromisszumos) elven választotta ki.

Michel szóvivője tagadta mindezt. Micotákisz is kizárta, hogy Brüsszelbe menne dolgozni. Van elég dolga otthon.

Mások szerint csak kellemetlenkedni akar, hiszen az ő feladata az EB, az ET, az EP és az EU külpolitikai részlegének építése, nem a bizottsági székre való kasztingolás, különösen nem a tagállami egyezségek után.

Sokak szerint Michelt bosszúvágy fűti, azért lebegtet be különféle neveket, mint von der Leyen kihívóját; egyes források szerint folyamatos próbálkozásai, hogy aláássa Von der Leyen második ciklusát, meggyengítették az ET elnökének hitelességét.

Elolvasom a cikket