A németek ellenzik a 14. szankciós csomagot

A Reuters szerint az EU-tagok a tervek szerint péntek este tárgyaltak volna a szankciókról, de a kérdést „az utolsó pillanatban levették az ülés napirendjéről” – számol be róla az oroszhirek.hu.

A lehetséges korlátozások között szerepelt volna az orosz cseppfolyósított földgáz tranzitjának tilalma, valamint a szankciók kijátszásának visszaszorítására irányuló terv, amely szerint az uniós gazdasági szereplőket felelőssé tették volna a harmadik országokban működő leányvállalatok és partnerek által elkövetett jogsértésekért.

A Deutsche Presse-Agentur szerint Berlin attól tart, hogy a német vállalatokat is sújthatják a javasolt szabályozások, és a leányvállalatok felelősségét bizonyos árukra akarja korlátozni, vagy teljesen meg akarja szüntetni.

Az EU-tagok állítólag azt remélték, hogy a szankciókat még a június 15-16-ra tervezett svájci ukrajnai békecsúcs előtt jóváhagyják. Az alpesi ország várhatóan mintegy 90 ország küldötteit látja vendégül a meghívott 160-ból. Oroszország, valamint Kína és Szaúd-Arábia azonban nem vesz részt, mivel Moszkva azzal érvelt, hogy a Nyugat arra használná fel az eseményt, hogy „ultimátumot adjon”.

Az EU több mint 2100 szervezetet és személyt tett feketelistára válaszul Oroszország Ukrajnában zajló hadműveletére. Az Egyesült Államok a héten újabb korlátozásokat vezetett be, amelyek a Moszkvai Tőzsdét (MOEX) és a nagyobb bankokat, valamint az ország informatikai szektorát célozták meg.

A korlátozások hatására a MOEX csütörtökön felfüggesztette az amerikai dollárral és euróval való kereskedést. A kezdeti esés után, már másnap pluszban zárt a Moszkvai Tőzsde. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt mondta, hogy az orosz központi bank teljes mértékben „képes biztosítani valamennyi piac stabilitását”.

Elolvasom a cikket