A svájciak megnehezíthetik a magyarok jó rajtját az Európa-bajnokságon

SM
2024. június 15. szombat. 8:28
Frissítve: 2024. június 15. 8:38

Fontos lenne a magyar válogatottnak a jó rajt, azonban svájci csapat erejét mutatja, hogy 2006 óta folyamatosan kiharcolta a világbajnoki szereplést, sőt a legutóbbi három vb-n továbbjutott a csoportjából, a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Nehéz mérkőzésre számít Marco Rossi, csapatunk szövetségi kapitányai is: „Az ellenfélnek számtalan erőssége van. Kemény, szilárd csapat, a védekezésük erős és jól szervezett, ugyanakkor a középpályán is komoly játékerőt képviselnek. Támadásban gyorsak és technikailag képzettek, ezért nem tehetjük meg, hogy csak egy játékosra figyelünk, csapatként kell szembeszállnunk velük. Mindent bele kell adniuk!” Szeretnénk főszereplők lenni és örömet szerezni a saját szurkolóinknak” – nyilatkozta az 59 éves kapitány, aki emlékeztetett rá, hogy az előző, 2021-ben rendezett Eb-n a magyar csapat jól játszott, mégsem jutott tovább.

A csaknem ötvenezer néző befogadására alkalmas kölni Müngersdorfer Stadionban az idei Bajnokok Ligája-döntő játékvezetőjének, a szlovén Slavko Vincicnek a sípjelére szombaton 15 órakor kezdődik a magyar-svájci összecsapás, melyet az M4 Sport, a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió élőben közvetít.
A magyar válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Gulácsi – Lang, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B.

Az Európa-bajnokság egyik legerősebb csoportjában, a B-ben is elkezdődik szombaton a küzdelem. És mindjárt egy rangadóval, a világbajnoki bronzérmes Horvátország a háromszoros Európa-bajnok spanyol válogatottal mérkőzik.

A két együttesnek ez lesz a 11. egymás elleni mérkőzése. Az örökmérleg spanyol fölényt mutat, ugyanis ötször nyert, míg a horvátok háromszor diadalmaskodtak, kétszer pedig döntetlennel zárult a meccs.
A Gracenote előzetes becslése szerint Spanyolország a harmadik legnagyobb esélyes az Eb-trófea megszerzésére, ugyanakkor Horvátország a hatodik ezen a listán.

A spanyol Lamine Yamal lehet az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa, ha pályára lép a szombat esti meccsen. Az FC Barcelona futballistája 16 éves és 338 napos lesz akkor, ezzel megelőzi a ranglistán a lengyel Kacper Kozlowskit, aki 17 évesen és 246 naposan játszott kontinensbajnoki meccsen, éppen a spanyolok ellen 2021 júniusában, Sevillában.
Az olasz-albán csata esélyese papíron egyértelműen a címvédő Squadra Azzurra, ugyanakkor a sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote a találkozóval kapcsolatban többek között azt is kiemelte, hogy a balkáni válogatott játékosai közül 10-en is Olaszországban futballoznak, és kilencen a Serie A-ban játszottak a nemrég zárult idényben.

Az albánokkal kapcsolatos érdekesség az is, hogy az Eb-keret minden tagja légiós, ez pedig a kontinenstornán szereplő 24 válogatottból csak kettőre igaz – a dánoknál szintén egyetlen olyan futballista sincs a keretben, aki a hazájában szerepelne klubcsapatban.
A címvédő Olaszország eddig négyszer játszott Albániával, és mind a négy összecsapást megnyerte, ezekből kettő volt tétmérkőzés: a 2018-as világbajnokság selejtező-sorozatában, 2017-ben otthon 2-0-ra, idegenben 1-0-ra győztek az olaszok.

A csoport, 1. forduló: Németország-Skócia 5-1 (3-0)
Szombaton játsszák: MAGYARORSZÁG-Svájc, Köln 15.00

A csoport további programja,
2. forduló (június 19., szerda):
Németország-MAGYARORSZÁG, Stuttgart 18.00
Skócia-Svájc, Köln 21.00
3. forduló (június 23., vasárnap):
Svájc-Németország, Frankfurt 21.00
Skócia-MAGYAROSZÁG, Stuttgart 21.00

B csoport, 1. forduló: Spanyolország-Horvátország, Berlin 18.00 Olaszország-Albánia, Dortmund 21.00

Elolvasom a cikket