Az alkohol váratlan előnye az idősek számára

A mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztó idősebb betegek jobban felépülnek a műtétekből. Azok a 60 év feletti emberek, akik megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztanak, általában jobb életminőségről számolnak be. Megállapították, hogy a műtét után nagyobb a mobilitásuk, a függetlenségük, és kevesebb gondot okoz nekik a mindennapi tevékenységek elvégzése, mint azoknak, akik egyáltalán nem isznak.

Ennek egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy az alkoholfogyasztás után az ember hangulata és szocialitása, azaz társasági vágya megnő, és csökken a stressz-szint. Számos tudós azonban megkérdőjelezte a tanulmány eredményeit, mivel azok egyeseket arra ösztönözhetnek, hogy folytassák egészségtelen szokásaikat. Kis mennyiségben az alkohol valóban nagyobb fokú ellazulást és a stresszszint csökkenését okozhatja. Egyes italok, köztük a vörösbor, antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek hosszú távon pozitív hatással vannak az egészségre, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Az alkohollal való visszaélés rendkívül veszélyes. Számos tanulmány kimutatta, hogy középkorban már egyetlen pohár bor vagy egy korsó sör esténként két évvel gyorsítja fel az agy öregedési folyamatát. Az alkoholfogyasztást többféle daganattípussal, köztük a hasnyálmirigy- és májrákkal, valamint szívelégtelenséggel és agyi problémákkal hozták összefüggésbe.

Elolvasom a cikket