Az E-vitamin fő funkciója antioxidáns tulajdonságaihoz kapcsolódik: védi a sejtmembránokat, a fehérjéket, a zsírokat és a DNS-t azáltal, hogy csapdába ejti a szabad gyököket, és megakadályozza azok terjedését a szervezetben – írta meg a pravda.ru.
Az E-vitamin befolyásolja a véralvadást azáltal, hogy segít megelőzni a vérrögök kialakulását, javítja a nagy és kis erek rugalmasságát, és lassítja a koleszterinplakkok kialakulását.
Ezenkívül ez a vitamin létfontosságú a reproduktív rendszer normális működéséhez.
Az E-vitamin hiányának fő tünetei:
– Mérsékelt hemolitikus vérszegénység és nem specifikus neurológiai megnyilvánulások. Az abetalipoproteinaemia az élet első két évtizedében progresszív neuropathiához és retinopátiához vezet. Az E-vitaminhiány hozzájárulhat a koraszülöttkori retinopátiához.
Hol juthatunk bőségesen E-vitaminhoz
Az E-vitamin megtalálható a teljes tejben, a sajtban, a tejszínben, a tintahalban és a lazacban. Nem szabad megfeledkezni a gabonafélékről sem.