James Belushi színészkedés helyett drogot termeszt

James Belushi 1954. június 15-én Chicagóban jött világra, albán szülők gyermekeként. Az étteremtulajdonos édesapja az albániai Qytezë faluból vándorolt ki a tengerentúlra. Az édesanyja Amerikában született, de szintén albán családban. Belushi büszke az albán gyökereire, többször el is látogatott az ősei földjére, és tiszteletbeli albán állampolgárságot is kapott.

Meg kellett küzdenie a bátyja árnyékával

A család négy gyereke közül ő a harmadik legfiatalabb, és sokáig csak a második leghíresebbnek számított. A bátyja ugyanis korszakos komikusként hamarabb befutott nála, és mindenki hozzá hasonlította, pláne John Belushi tragikus halála után. De idővel ki tudott lépni a testvére árnyékából, és manapság már jóval többen ismerik Jim, mint John Belushi nevét.

James Belushi a csajozás miatt kezdett el színészkedni

Egy középiskolai tanára felfigyelt a humorára és az improvizációs képességeire, így elhívta az iskola színjátszókörébe. Belushi egyetlen dolog miatt mondott igent: a drámakörben kiválóan lehetett csajozni, mivel 20 lányra jutott hat fiú.

Egy kutya mellett futott be

A komikus karrierjében a Saturday Night Live jelentette a felfutást az 1980-as évek közepén, ezt követték a mozifilmes sikerek olyan produkciókban, mint a Vörös zsaru, a Huncutka, az utolsó akcióhős, vagy a Kutyám, Jerry Lee. Utóbbi a rendszerváltás környékén az egyik legnagyobb mozisikernek számított Magyarországon, és az állati főszereplőtárssal divatot teremtett Hollywoodban is.

Gyerekei is követik a példáját

Három alkalommal nősült meg, a harmadik házassága már 26 éve tart Jennifer Sloan oldalán, noha egyszer már bejelentették a válásukat, de végül kibékültek. Három gyereke született, közülük ketten a szórakoztatóiparban is a nyomdokaiba léptek. Jamison Belushi színésznőként, Robert Belushi pedig tévés műsorvezetőként (Get a Clue) és színészként (Így jártam anyátokkal, Bűnös Chicago) egyaránt.

Harmonikán fújja a bluest

A kedvenc hangszere a szájharmonika, amelybe a híres blueszenész John Mayall játékát hallva szeretett bele. Ő maga is imád játszani rajta, mindenhova magával viszi a harmonikáját, és a filmjeiben is gyakran látható zenélés közben. Fel szokott lépni zenekarokkal is, és ezt már a saját helyein is megteheti, mivel társtulajdonos Dan Aykroyd mellett a House of Blues klubhálózatban.

Nem kér bocsánatot

2006-ban adta ki az önéletrajzi kötetét a meglehetősen provokatív Real Man Don’t Apologize (Az igazi férfiak nem kérnek bocsánatot) címmel. Aki elolvassa a kötetet, az persze rájöhet, hogy minden macsó jellemvonása mellett sem olyan értelemben használja Belushi az ominózus mondatot, mint azt elsőre gondolnánk.

Köszvény nehezíti az életét

2012-ben árulta el a nyilvánosság számára, hogy súlyos köszvénnyel küzd. A mindennapjait megnehezítő betegséget azóta sikerül többé-kevésbé kordában tartania, és közben felvilágosító kampányokban is részt vesz a megelőzés fontosságára felhívva a figyelmet.

Drogtermesztő bizniszbe fogott

A legtöbb amerikai államban már legális kannabisz termesztését kezdte el az oregoni farmján, ahol 2015 óta él, párhuzamosan a Los Angeles-i otthona mellett. A dolog olyannyira bejött neki, hogy már 93 hektáron folyik a fűbiznisze, és saját reality-show (Growing Belushi) is szól róla.

Hanyagolja a színészi karrierjét

A fűbiznisz hatással volt a hollywoodi karrierjére is, mivel az utóbbi években inkább ezzel foglalkozott, mint a színészkedéssel. A 2017-es Twin Peaks és Wonder Wheel: Az óriáskerék óta nem vállalt komolyabb szerepet, csak a Trollok: A dallam szól tovább szinkronjába ugrott be. Ez a jövőben talán meg fog változni, legalábbis két filmje is készülőben van: a Fight Another Day című scifi-akció és a Fairytale romantikus története.

Elolvasom a cikket