Megnevezték a legveszélyesebb vércsoportot

Az A (kettes csoport), B (hármas csoport) vagy AB (négyes csoport) vércsoportú embereknél nagyobb a koszorúér-betegség kockázata, mint az O (egyes csoport) vércsoportúaknál. A szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából a legnagyobb kockázatú emberek közül általában az AB vércsoport a legkockázatosabb.

„Bár az emberek nem változtathatják meg a vércsoportjukat, eredményeink segíthetnek az orvosoknak jobban megérteni, hogy kiknél áll fenn a szívbetegség kialakulásának kockázata. Hasznos tudni a vércsoportunkat, ahogyan a koleszterin- vagy vérnyomás-számokat is ismerni kell. Ha tudja, hogy magasabb a kockázata, akkor egészségesebb életmóddal, például helyes táplálkozással, testmozgással és a dohányzás mellőzésével csökkentheti a kockázatát” – mondja Oleg Varfolomeyev kardiológus a MedicForumnak.

Az adatok két hosszú távú vizsgálatból származnak, amelyekben 89 550 felnőtt vett részt 20 éven keresztül.

Az AB vércsoportú (négyes vércsoportú) embereknél 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívbetegség, mint másoknál. A B vércsoportú (hármas csoport) embereknél 11 százalékkal, az A vércsoportúaknál (kettes csoport) öt százalékkal volt nagyobb a kockázat.

Elolvasom a cikket