A tudósok megnevezték a máj számára biztonságos alkoholadagot

Mennyi alkoholt lehet egyszerre inni, hogy ne károsítsa a májat? A tudósok megtalálták a választ erre a kérdésre. A biztonságos dózis különbözik a férfiak és a nők esetében, és függ az alkoholfogyasztás rendszerességétől – írja az Ukrhealth portál.

Kiderült, hogy minél ritkábban fogyaszt valaki alkoholt, annál könnyebben megbirkózik a mája az alkohol adagjával. Ha például egy felnőtt férfi havonta egyszer 40-80 etanol (ez körülbelül 150-200 milliliter vodkát, legfeljebb 800 milliliter bort vagy körülbelül 1-1,5 liter sört jelent), a májának nem lesz különösebb problémája. Megbirkózik a méreganyagokkal, és a funkcióit semmilyen módon nem befolyásolja ez a feladat.

Nőknél a máj kevésbé robosztus. A „férfi” adag még szabálytalan használat esetén is működésképtelenné teheti a májat. A szép nem számára biztonságosnak tekinthető a legfeljebb 20 gramm etanol adagja. Ez 50-100 milliliter vodkát, legfeljebb 400 milliliter bort vagy körülbelül 800 milliliter sört jelent. Minden, amit ráadásul megisznak, árthat a női szervezetnek. Érdemes megjegyezni, hogy arról a helyzetről is beszélünk, amikor egy nő havonta legfeljebb egyszer fogyaszt alkoholt.

De azoknak, akik havonta egy alkalomnál gyakrabban isznak, tudomásul kell venniük, hogy a májuk sokkal nehezebben birkózik meg az alkoholos méreganyagokkal.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek csak átlagértékek. Minden szervezet másképp reagál az alkoholra. És amivel az egyik ember mája megbirkózik, az egy másiknak nagyon is káros lehet – mondják az orvosok.

Elolvasom a cikket