Az amerikai titkosszolgálat terjesztette, hogy nem hatékony a kínai covidvakcina

Az amerikai hadsereg titkos kampányt indított a koronavírus-járvány csúcspontján a Fülöp-szigeteken, hogy ellensúlyozza Kína növekvő befolyását az országban, amelyet különösen keményen sújtott a halálos vírus – idézte a Portfolio.hu a Reuters nyomozásának eredményét.

Kiderítették, hogy az amerikai hadsereg hamis internetes fiókokat hozott létre, a közösségimédia-bejegyzések a maszkok és a tesztkészletek minőségét bírálták, valamint a kínai Sinovac vakcinát.

A Reuters azonosított legalább 300 fiókot az X-en, amelyek megfeleltek azoknak a leírásoknak, amelyeket korábbi amerikai katonai tisztviselők osztottak meg a Fülöp-szigetekkel kapcsolatos művelettel kapcsolatban. A fiókok többségét 2020 nyarán hozták létre, és a #Chinaangvirus – tagalogul „Kína a vírus” – hashtag köré szerveződtek.

Az amerikai titkosszolgálati oltásellenes erőfeszítések 2020 tavaszán kezdődtek, és Közép-Ázsián és a Közel-Keleten túl is zajlottak még, mielőtt 2021 közepén megszüntették volna őket.

A Pentagon a helyi közönségekhez igazította a propagandakampányát több platformon, és félelmet keltett Kína oltásai iránt a muszlimok körében, amikor a vírus naponta ezrek halálát okozta. A stratégia része volt, hogy erősítették a vitatott állítást, miszerint mivel az oltások néha disznószövetet tartalmaznak, Kína injekciói tilosak lehetnek az iszlám törvény szerint.

A kampány Donald Trump elnöksége alatt indult, és Joe Biden elnöksége alatt is folytatódott. A Fehér Ház 2021 tavaszán kiadott egy rendeletet, amely betiltotta az oltásellenes erőfeszítést, a Pentagon pedig belső vizsgálatot indított – írja a Mandiner.

Noha a Reuters csak ázsiai országokat érintő dezinformációs akcióról számolt be, Európában is gyorsan elterjedtek az ebben foglalt állítások.

A Sinopharm gyógyszergyártó volt az első cég, amely bejelentette, elkészült a Covid–19-megbetegedés ellen fejlesztett védőoltással.

Elolvasom a cikket