Az angolok támadóinál csak a szurkolóik veszélyesebbek

SM
2024. június 16. vasárnap. 11:58

A vasárnapi játéknap 15 órakor a hamburgi Hollandia–Lengyelország-mérkőzéssel kezdődik, a két csapat világversenyen most találkozik először. Az egymás elleni örökmérlegük a lengyelek szempontjából három győzelem, hét döntetlen és kilenc vereség, de legutóbb 1979-ben tudtak győzni. Azóta már 12 meccsen nyeretlenek a hollandok ellen, akiknek ez a leghosszabb veretlenségi sorozatuk egy adott ellenféllel szemben. Legutóbb 2022-ben a Nemzetek Ligájában találkoztak: Rotterdamban 2–2-es döntetlent játszottak, Varsóban 2–0-ra győztek a hollandok.

A 150 válogatott mérkőzéssel és 82 góllal egyaránt lengyel csúcstartó Robert Lewandowski combsérülés miatt nem játszhat vasárnap, Arkadiusz Milik pedig térdsérülés miatt nem is tagja a keretnek.

A stuttgarti helyszín a C csoport első meccsével, a dán–szlovén találkozóval mutatkozik be 18 órától. A szlovénok még várnak az első Európa-bajnoki győzelmükre, eddig ugyanis csak egyszer, 2000-ben szerepeltek a kontinenstornán, amelyet két döntetlennel és egy vereséggel zártak. Az egymás elleni eredmények nem adnak okot bizakodásra számukra, ugyanis egy döntetlen mellett ötször kikaptak a dánoktól. A mostani torna selejtezőjében azonos csoportban szerepeltek, Ljubljanában 1–1-es döntetlent játszottak, Koppenhágában 2–1-re nyertek a hazaiak.
A nap rangadóját 21 órától játsszák Gelsenkirchenben, ahol az előző Európa-bajnokságon házigazdaként ezüstérmes angolok a szerbekkel találkoznak. A két együttes Szerbia önállóvá válása óta először játszik egymással, sőt a szerbek először szerepelnek a kontinenstornán.

Az angolok támadószekciója félelmetes, hiszen Harry Kane és Jude Bellingham mellett Phil Foden és Bukayo Saka is bevethető „Mindannyian azt szeretnénk, hogy emlékezzenek ránk, hogy megnyertünk egy nagy tornát Angliának. Úgy gondolom, minden esélyünk megvan, hogy a legutóbbb tizenegyesekkel elveszített döntő után most nyerjünk” – nyilatkozta Kane a BBC Sportnak.

Az angoloknak ez már a 11. részvételük, de csak egyszer, 2021-ben nyerték meg az első mérkőzésüket, amikor a horvátokat verték 1–0-ra.
A szerbek mérlege az idei barátságos meccseken két győzelem és két vereség, az angoloké még rosszabb: egy siker, egy döntetlen és két vereség.
A William Hill brit fogadóirodánál a legutóbb ezüstérmes angol válogatottat tartják az Európa-bajnokság legnagyobb esélyesének, végső sikere 4,5-szörös pénzt hozna a fogadóknak. Ennek kapcsán Jordan Pickford úgy fogalmazott: élvezniük kell az esélyesség nyomását.

Mivel a meccs kiemelt biztonsági kockázatú, több rendőr lesz szolgálatban vasárnap este, mint egy Schalke 04–Borussia Dortmund bajnoki rangadón. A stadionba húszezer angol és harmincezer szerb szurkolót várnak, illetve arra számítanak, hogy lesz körülbelül 15 ezer jegy nélküli angol drukker az arénán kívül. A stadionban a szokásosnál alacsonyabb alkoholtartalmú sört lehet majd kapni, de a poharakat tilos a lelátóra vinni.

Európa-bajnokság, Németország csoportkör:
D csoport, 1. forduló:
Lengyelország–Hollandia, Hamburg 15.00
C csoport, 1. forduló:
Szlovénia–Dánia, Stuttgart 18.00
Szerbia–Anglia, Gelsenkirchen 21.00

Elolvasom a cikket