Az idősek normális testhőmérséklete

Gyakran előfordul, hogy a hőmérő leolvasása eltér az átlagos statisztikai normáktól. Bizonyos esetekben az alacsony testhőmérséklet súlyos betegség megnyilvánulása lehet, másokban, nem ad okot aggodalomra.

Normális mutatók

Átlagosan a testhőmérséklet a hónalji régióban mérve 36,6 ° C. A mutató fél fokos eltérése nagyobb vagy kisebb irányban a norma változatának tekinthető. Minden 37,0 ° C feletti értéket hipertermia, és 36,0 ° C alatt – hipotermia. Az időseknél azonban a normális mutatók normális testhőmérsékletnek tekinthetők, akár 35,0 ° C-ra csökkentve, feltéve, hogy a személy jól érzi magát.

Az ilyen hőmérő leolvasások az öregedő test sajátosságaihoz kapcsolódnak:

– alacsony fizikai aktivitás – általában az idős emberek keveset mozognak a mozgásszervi rendszer és a központi idegrendszer betegségei, az időskori gyengeség és a passzivitás miatt;

– a hőszabályozási folyamatok lelassulása az agyban lévő hőszabályozó központok természetes hanyatlása miatt;

– a test izomtömegének csökkenése, ami csökkenti a hőenergia-termelés intenzitását;

– elégtelen hőérzékenység a perifériáról a központba történő lassú idegi átvitel következtében, ami hozzájárul a hipotermiához.

Ezért fontos tudni, hogy mi a normális testhőmérséklet egy idős ember számára. Ehhez 10 napon keresztül azonos időpontban végezzen méréseket, lehetőleg reggel, alvás után, étkezés előtt. Ugyanakkor a beteg általános közérzetének normálisnak kell lennie. Ha a hőmérő leolvasása 1-2 fokkal a 36,6 ° C-os átlagos statisztikai norma alatt van, akkor nem kell aggódni.

Elolvasom a cikket