Az ukrán határőrök lövéseket adtak le a Magyarországra menekülni próbáló csoportra + VIDEÓ

A nyugat-ukrajnai Kárpátalja területén egy járőrnek több lövést kellett leadnia, miközben üldözött egy csoportot, amely illegálisan próbált átjutni Magyarországra – áll a Facebookon közzétett közleményben.

A határőrök egy nap alatt összesen kilenc, Ukrajnából Kárpátalján keresztül menekülő embert tartóztattak fel – közölte a szolgálat. Az első csoport, köztük három kijevi lakos, éjszaka próbált meg átjutni a határon online térképek segítségével. A határtól néhány száz méterre egy járőrbe botlottak – áll a közösségi médiában közzétett bejegyzésben.

Az első csoportot hamarosan követte egy másik, négy kárpátaljai lakosból álló csoport. A férfiak kapcsolatba léptek emberkereskedőkkel, és fejenként 5500 dollárt fizettek a határon való, biztonságos átjutásért – közölték a hatóságok. A közlemény szerint a határőrök üldözőbe vették őket, de lövések dördültek el.

Ugyanazon az éjszakán két másik férfi máshol próbált átjutni Magyarországra, de őket is elfogták. Az őrizetbe vett, az északi Csernyihivi területről származó személyek a hatóságok szerint 7000 dollárt fizettek embercsempészeknek, hogy Magyarországra jussanak.

Objektum doboz

Ukrajna további csapatokat próbál mozgósítani, hogy pótolja az Oroszországgal vívott harcokban elszenvedett, súlyos veszteségeket. A nem sokkal a konfliktus kezdete után meghirdetett hadiállapotot beárnyékolja a széles körben elterjedt csalás és vesztegetés, valamint az országból való menekülési kísérletek. Idén tavasszal Kijev jelentősen kibővítette és szigorította a sorozási szabályokat, és 27-ről 25 évre csökkentette a korhatárt.

Június elején az Ukrán Határszolgálat közölte, hogy legalább 45 ukrán férfi halt meg az EU-ba menekülési kísérletek során. A legtöbb 18 és 60 év közötti férfinak tilos elhagynia Ukrajnát, készülvén arra az esetre, hogy behívják őket katonának. Kijev ebben a hónapban a kettős állampolgároknak is megtiltotta a kiutazást.

A hatóságok szerint csak májusban tíz ember fulladt bele a Tiszába, amely Ukrajna délnyugati határától Románia, Magyarország, Szlovákia és Szerbia érintésével folyik. A határszolgálat nyugati regionális kirendeltsége június elején közölte, hogy az utóbbi időben holttesteket találtak az EU-val határos területeken folyóvizekben és hegyvidéki területeken is.

Andrej Belousov orosz védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy Ukrajna csak májusban több mint 35 ezer katonát veszített. A hónap elején Moszkva több mint 111 ezerre becsülte Kijev veszteségeit 2024 eleje óta.

Elolvasom a cikket