Egy orvos megnevezi a banán káros tulajdonságait

A túlzott banánfogyasztás károsan befolyásolhatja a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek, a káliummegtakarító vízhajtókat vagy egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedők egészségét – magyarázta az orvos.

Timoschenko figyelmeztetett, hogy a banán nem helyettesíthet teljes mértékben egy étkezést, mivel az inzulinszint hirtelen emelkedését, majd éhségérzetet okozhat. Ezenkívül az érett banán túlzott fogyasztása növeli a hasi puffadás az irritábilisbél-szindrómában szenvedőknél, mivel fruktánokat tartalmaz – magyarázta a gasztroenterológus.

Korábban Ludmila Szuhorukova, a Vidnovszkij KB orvos-gasztroenterológusa arra figyelmeztetett, hogy egy egészséges embernek nem szabad naponta ötnél több érett banánt fogyasztania. Hozzátette, hogy a gyermekek esetében ennek még kevesebbnek kell lennie. A szakértő figyelmeztetett, hogy a banán nagy mennyiségben való fogyasztása súlygyarapodáshoz, hányingerhez, hasmenéshez, székrekedéshez, valamint puffadáshoz is vezethet. Ráadásul a termék potenciális allergén.

Elolvasom a cikket