Egy vérből épült palota

Itt található egy palota, amelynek épülete a régészek szerint szó szerint a meggyilkolt emberek vérétől (is) épülhetett. Az épület Beninben, Abomey városában található. A legendák szerint a palota építése során 41 embert áldoztak fel a vudurituálék részeként. Mint kiderült, sokkal több igazság lehet ezekben a történetekben, mint gondolnánk.

Dahomey a 17. század elejétől 1904-ig létezett. Abomey a királyság fővárosaként működött, és virágzó rabszolga-kereskedelem folyt itt. Történelme során tizenkét király uralkodott, különösen kegyetlen volt Ghezo, aki 1818-tól 1858-ig ült a trónon. Uralkodásának időszakát az alattvalókkal szembeni brutális bánásmód jellemezte.

A Proteomicson közzétett publikáció szerzői szerint a székhelyéhez vezető sugárutat állítólag a legyőzött ellenségek koponyái és csontjai szegélyezték. A trónját pedig négy koponya díszítette. A leírás már most is borzongató lehet, és minél tovább olvassuk, annál brutálisabbá válik. Ez az épületről szóló információknak köszönhető, amely habarcsként emberi vért tartalmazó keveréket használt.

Az erre a célra feláldozott áldozatok száma állítólag 41 volt, mivel ez a szám kivételesnek számított a vudu hiedelmekben. A megölt emberek valószínűleg rabszolgák vagy foglyok voltak. Az egész eljárás célja azonban valószínűleg az volt, hogy felszenteljék az épületet. Úgy tűnik, a legenda nagyon is valóságos.

A kutatócsoport tagjai nagy felbontású tömegspektrometriát használtak, hogy kiderítsék, milyen anyagok kerültek a 19. századi habarcsba. Ennek során megállapították, hogy az emberi vérre jellemző összetevőkből állt össze.

Amikor Ghezo meghalt, rituálékat végeztek, hogy biztosítsák a jólétét. Érdekes módon akár 500 embert is feláldoztak, amikor dahomey uralkodók haltak meg.

Elolvasom a cikket