Ez a 21 másodperces pisilési szabály

Az állatok vizeletürítési szokásait vizsgálva tettek meglepő felfedezést a tudósok, amelyet ők a „vizelés törvényének” neveznek, és pisilés közben érdemes nekünk is figyelnünk erre. Felfedezték az úgynevezett 21 másodperces szabályt: minden, három kilogrammnál nagyobb állat körülbelül ennyi idő alatt üríti ki a hólyagját.

A három kilogrammnál nagyobb állatok körülbelül 21 másodperc alatt ürítik ki a hólyagjukat. Kisebb állatoknál – például patkányoknál – a másodperc töredéke alatt is megtörténhet a vizelés. A kutatás segített megerősíteni, hogy a pisilés időtartama nemcsak a hólyagnyomással függ össze, hanem jó barátunkkal, a gravitációval is. A nagyobb állatoknak hosszabb a húgycsövük, és így nagyobb gravitációs erő hajtja az áramlást, ez segít abban, hogy a három- és a százkilós állat is csaknem azonos idő alatt végezzen a „kisdolgával”.

Nicole Eisenbrown urológus elmondta, hogy ez a „21 másodperces szabály” segíthet abban, hogy szemmel tartsuk saját egészségünket és szokásainkat.

Ez ugyanis a vizeletürítés idális időtartama, ha ennél rövidebb vagy hosszabb ideig tart, az azt jelenti, hogy vagy túl hamar mentünk el a mosdóba, vagy túl sokáig tartogattuk, és ez bizony probléma.

Ha ugyanis valamilyen okból – mondjuk, olyan munkánk van, ahol csak meghatározott időközönként tarthatunk szünetet – rendszeresen addig halasztjuk a vizeletürítést, ameddig lehet, akkor a hólyag megnagyobbodhat a krónikus túlterhelés miatt, amely később funkcionális problémákat okozhat.

Ha túl gyakran pisilünk (és a 21 másodpercnél jóval rövidebb ideig tartó pisilés jó indikátor erre), akkor „túlműködő hólyag” alaklulhat ki: a hólyag úgy érzi, hogy tele van, és akkor is érezzük az ingert, amikor nem kellene.

Elolvasom a cikket