Ezzel a vércsoporttal rendelkezők 72 százalékkal hajlamosabbak a hasnyálmirigyrákra

A rák akkor keletkezik, amikor a rosszindulatú sejtek szaporodási képességet nyernek és így daganatokat okoznak. Ha növekedésüket nem sikerül megfékezni, tovább szaporodnak más szövetekbe, ezért a korai kezelés kedvező. A rák növekedését több tényező is okozhatja, de a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás a fő bűnösök közé tartozik.

„Több tanulmány szerint egy bizonyos vércsoport megléte is 72 százalékkal növelheti a betegség kockázatát” – mondja Andrei Vorobyev onkológus kifejezetten a MedicForumnak.

A hasnyálmirigyrák akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigyben, az emésztőnedv termeléséért felelős szervben abnormális sejtek kezdenek növekedni. Az esetek kis részében a hasnyálmirigynek a vércukorszintet szabályozó része is érintett. Míg a betegség módosítható kockázati tényezőit széles körben tárgyalják, a betegség genetikai kockázati tényezőiről kevesebb szó esik.

„Konkrétan, a kutatók megállapították, hogy az A, B vagy AB vércsoportú embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint az O vércsoportúaknál. Az O vércsoportúakhoz képest az A vércsoportúaknál 32 százalékkal nagyobb volt a hasnyálmirigyrák kialakulásának valószínűsége. Ezenkívül az AB vércsoportúaknak 51 százalékkal, a B vércsoportúaknak pedig 72 százalékkal nagyobb volt az esélye.”

Az ember négy vércsoportját a vörösvértestek és a hasnyálmirigy más sejtjeinek felszínén található cukor- és fehérjetartalom határozza meg. A legritkább vércsoport, az AB negatív a donorok mindössze egy százalékát teszi ki, míg a legtöbb embernek O vércsoportja van.

Elolvasom a cikket